Adhesie van Trump en Le Pen opmerkelijk

25-07-2022 | |
Aanhangers van actiegroep Nederland in Verzet protesteren samen op de Dam in Amsterdam met diverse truckers, vissers en boeren tegen het huidige regeringsbeleid in het algemeen en de saneringen voor de boeren in het bijzonder. -Foto: Sandra Uittenbogaart
Aanhangers van actiegroep Nederland in Verzet protesteren samen op de Dam in Amsterdam met diverse truckers, vissers en boeren tegen het huidige regeringsbeleid in het algemeen en de saneringen voor de boeren in het bijzonder. -Foto: Sandra Uittenbogaart

Het Nederlandse boerenprotest kreeg afgelopen weekeinde steun vanuit bijzondere buitenlandse hoek. Twee rechts-populistische politici deden adhesiebetuigingen.

Het waren niet de minsten die afgelopen weekeinde steun betuigden aan het Nederlandse boerenprotest: oud-president Donald Trump in de Verenigde Staten en de Franse leider van de Rassemblement National Marine Le Pen.

De buitenlandse politieke steun is meer dan opmerkelijk. Zelden krijgt de Nederlandse landbouw op die manier steun vanuit het buitenland, en zeker niet als het gaat om verzet tegen de Nederlandse overheid.

Loftuitingen

Loftuitingen van buitenlandse politici op de Nederlandse landbouw hebben doorgaans te maken met de innovatiekracht of het vermogen om hoge producties te realiseren met relatief weinig input. Dat Nederland als klein land zo’n grote impact heeft op de landbouwhandel, wekt bewondering en verbazing.

Nu komen de Nederlandse boeren vanwege hun verzet tegen de overheid in het gevlei bij Trump en Le Pen. Farmers Defence Force en Agractie toonden zich afgelopen weekeinde blij met de steun van Donald Trump voor hun acties.

De Amerikaanse oud-president sprak in Tampa Bay (Florida) op een congres van jonge republikeinen. Trump roerde allerlei thema’s aan, variërend van de biologieles op de middelbare school tot het homohuwelijk en het slavernijverleden.

Trump behoort in de Verenigde Staten tot een grote groep klimaatontkenners. Zijn opmerkingen over het “heldhaftig verzet van Nederlandse boeren tegen de klimaattirannie van de Nederlandse regering” was gericht tegen wat Trump de “klimaathoax” noemt.

Dat het Nederlandse boerenverzet zich vooralsnog vooral richt tegen het stikstofbeleid, en niet tegen het klimaatbeleid, liet Trump achterwege. Agractie-voorman Bart Kemp noemde in De Telegraaf de opmerkingen van Trump positief “voor zover het meehelpt om tot een realistisch stikstofbeleid te komen.”

De steun van Trump en Le Pen past bij de toenemende steun vanuit met name anti-overheidsbewegingen van buiten de land- en tuinbouw, die ook in Nederland wordt waargenomen.

Jullie problemen zijn onze problemen

Protest

Afgelopen weekeinde was er een protest op de Dam in Amsterdam, dat weliswaar uit sympathie voor de boeren werd gehouden, maar waarvan het initiatief lag bij Michel Reijinga van de actiegroep Nederland in Verzet.

Tijdens de demonstratie in Amsterdam werd een videoboodschap getoond van de Amerikaanse oud-generaal Michael Flynn. “Nederlandse boeren, we staan achter jullie”, zei Flynn. “Jullie problemen zijn onze problemen.” Hij riep zijn Amerikaanse volgers op op sociale media hun steun aan de Nederlandse boeren uit te spreken.

Flynn is niet van onbesproken gedrag. Hij overtrad de Amerikaanse wet door te liegen tegen de FBI over zijn contacten met de voormalig Russisch ambassadeur. Hij is inmiddels ook gedagvaard door de speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden om te verklaren over zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer