Doorgaan naar artikel

ADM en Bunge: lange periode krap aanbod grondstoffen

ADM verwacht dat een krap aanbod van agrarische grondstoffen enkele jaren zal aanhouden.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Archer Daniels Midland (ADM) verwacht dat een krap aanbod van agrarische grondstoffen enkele jaren zal aanhouden.

Het bedrijf, één van ’s werelds grootste agrifood-handelaren en verwerkers, rapporteerde deze week het meest winstgevende kwartaal ooit. Door krappe grondstofvoorraden noteerde ADM hogere marges en was er groei in het voedingssegment.

Oorlog en oogsten

De prijzen van grondstoffen staan op recordhoogtes als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast zorgen weersomstandigheden in grote producerende landen, zoals droogte in Brazilië, voor zorgen over tekorten. CEO Juan Luciano zei tijdens een toelichting op de cijfers dat er twee goede oogstjaren in zowel Noord- als Zuid-Amerika nodig zijn om vraag en aanbod weer meer in evenwicht te brengen.

De omzet van ADM nam toe tot $ 23,7 miljard, tegenover een omzet van $ 18,9 miljard een jaar eerder. De nettowinst nam toe tot ruim $ 1 miljard, waar in 2021 $ 689 miljoen winst werd gemaakt.

Sterke vraag naar plantaardige eiwitten

Luciano ging tijdens de toelichting op de cijfers ook in op de vraag naar plantaardige eiwitten voor vlees- en zuivelvervangers. “Onze eigen groei op dit gebied is sneller dan die van de industrie. (…) Sterker nog, we hebben nog nooit een sterkere vraag gehad naar onze alternatieve eiwitproducten dan die we nu zien, en we hebben vertrouwen in aanhoudende groei. Daarom hebben we eerder deze maand een aanzienlijke investering aangekondigd om de extrusiecapaciteit van ons speciale eiwitcomplex in Decatur, Illinois, bijna te verdubbelen.”

Bunge

ADM is naast Cargill, Bunge en Louis Dreyfus, één van de vier bedrijven in het ABCD-kwartet van grootste agrifood-handelshuizen. Concurrent Bunge presenteerde ook deze week zijn kwartaalresultaten. De omzet groeide van $ 9,8 miljard in het eerste kwartaal van vorig jaar naar $ 11,2 miljard in 2022. Hoewel het bedrijf niet meer ‘gewone winst’ maakte ($ 688 miljoen tegenover $ 831 miljoen), nam de aangepaste winst per aandeel wel toe. Voor het gehele jaar verhoogt het bedrijf zijn winstprognose met 21% vanwege de hogere prijzen voor grondstoffen en de verwachting dat de marges daardoor omhoog gaan.

Ook de CEO van Bunge verwacht dat de wereldmarkt van granen en oliën verstoord zal zijn door de oorlog in Oekraïne ‘voor een lange periode’.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin