ADM gaat ’s werelds grootste insectenkwekerij bouwen

23-11-2020 | Laatste update op 17-10 | |
Kweek van insecten. - Foto: Henk Riswick
Kweek van insecten. - Foto: Henk Riswick

Agrarisch handelshuis en verwerker ADM (Archer Daniels Midland) gaat samen met het Franse bedrijf InnovaFeed ’s werelds grootste insectenkwekerij bouwen.

De bedrijven willen de kwekerij bouwen in de Amerikaanse stad Decatur, in de staat Illinois. De kwekerij zal jaarlijks 60.000 ton aan eiwitten voor (aqua)diervoer produceren, 20.000 ton aan insectenolie voor pluimvee- en varkensvoer en 400.000 ton aan meststoffen. Voor de productie wordt de zwarte soldatenvlieg (Hermetia Illucens) gebruikt.

Bijproducten uit maisfabriek

De planning is dat de bouw van het bedrijf begin volgend jaar start. De kwekerij komt te staan naast ADM’s maisverwerkingsfabriek in Decatur. Voor de kweek van de insecten zullen de bijproducten uit de maisfabriek worden gebruikt als voer, net als warmte en stoom. Door deze koppeling van de twee productielocaties zou de kwekerij 80% minder CO2-uitstoot hebben dan wanneer het een stand-alone productielocatie zou zijn.

InnovaFeed is een Frans biotechbedrijf dat insecten gebruikt als eiwit voor dier- en plantenvoeding. Vorige week werd ook bekend dat de eerste grote productielocatie van InnovaFeed in het Franse Nesle nu operationeel is. Deze locatie produceert 15.000 ton aan insecteneiwit per jaar. Het bedrijf claimt dat dit momenteel de grootste insectenkwekerij ter wereld is. Vorig jaar ging InnovaFeed al een samenwerking aan met Cargill. In de samenwerking vermarkten de twee bedrijven visvoer met insecteneiwit als ingrediënt.

Meer insectenkwekerijen

De plannen voor grote insectenkwekerijen schieten uit de grond. Nog niet zo lang geleden maakte het, eveneens, Franse insectenbedrijf Ynsect bekend €189 miljoen bijeengebracht te hebben om een kwekerij te bouwen die jaarlijks 100.000 ton aan insectenproducten produceert. Ynsect claimde toen de grootste insectenfabriek te gaan bouwen. In Nederland timmert Protix aan de weg als grote insectenproducent. Hoe groot de productiecapaciteit van Protix is, is niet bekend. Vorig jaar opende het een nieuwe productiefaciliteit waarmee de productiecapaciteit vertienvoudigde.

Kloosterman


Beheer