Skip to content

ADM profiteert van voeding en biodiesel

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Agrarisch handelshuis Archer Daniels Midland (ADM) profiteerde afgelopen kwartaal van betere resultaten in de voedingsdivisie en de divisie van geraffineerde producten, waaronder biodiesel valt.

Dat blijkt uit de financiële cijfers die het concern woensdag presenteerde. ADM noteerde over het laatste kwartaal van 2019 een nettowinst van $ 504 miljoen (€ 457 miljoen), waar dat vorig jaar $ 315 miljoen (€ 286 miljoen) was. De omzet kwam uit op omgerekend € 14,8 miljard (2018: € 13,5 miljard).

Subsidie op productie biobrandstoffen

ADM profiteerde van een subsidie op de productie van biobrandstoffen gemaakt van kookolie, sojaolie en dierlijke vetten in de Verenigde Staten. Producenten van biobrandstoffen krijgen $ 1 per gallon aan subsidie om de productie ervan te stimuleren. Ook zonder de subsidie waren de resultaten goed, door de sterke wereldwijde vraag naar deze producten. Het operationele resultaat van de divisie waar biobrandstoffen bij hoort steeg dan ook van € 65 miljoen naar € 329 miljoen. De omstandigheden voor ethanolproducten waren echter niet gunstig, waardoor er in deze divisie verlies werd geleden.

Voedingsdivisie

Ook het operationele resultaat van de voedingsdivisie steeg, van € 62 miljoen naar € 102 miljoen. De resultaten van de voedingsingrediënten kwamen hoger uit door sterke verkopen en goede marge in onder andere Europa.

Het operationele resultaat van de crushingactiviteiten, de verwerking van oliehoudende zaden, daalde echter van € 233 miljoen naar € 79 miljoen. Hoewel de marges ongeveer gelijk bleven, waren ze lager dan de marges van vorig jaar die bijna een record aantikten vanwege een tekort aan soja uit Argentinië. ADM wijt de daling aan ‘negatieve tijdseffecten dit kwartaal versus positieve tijdseffecten in hetzelfde kwartaal vorig jaar’.

Over het gehele jaar bleef de omzet ongeveer gelijk op € 58,5 miljard en de nettowinst daalde van € 1,6 miljard naar € 1,3 miljard.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin