Doorgaan naar artikel

ADM verdient veel meer geld in 2022

Voedings- en handelsbedrijf ADM heeft een sterk financieel halfjaar achter de rug.

Foto: SOPA Images premium

Foto: SOPA Images

Voedings- en handelsbedrijf ADM heeft een sterk financieel halfjaar achter de rug. In de eerste helft van 2022 boekte ADM een nettowinst van $ 2,29 miljard (€ 2,26 miljard).

Dat is 63% meer dan in de eerste helft van 2021. De omzet groeide met 22% naar $ 50,9 miljard (€ 50,2 miljard). Vooral in het tweede kwartaal verdiende ADM veel geld. Van april tot en met juni steeg de nettowinst naar $ 1,24 miljard (€ 1,22 miljard). Dat is 74% meer dan in het tweede kwartaal van 2021.

Sterk gestegen prijzen voor graan en oliezaden

ADM profiteert van de sterk gestegen prijzen voor graan en oliezaden. Er is veel vraag naar deze grondstoffen. En het aanbod is krapper vanwege de oorlog in Oekraïne en tegenvallende oogsten in belangrijke productielanden. CEO Juan Luciano heeft positieve verwachtingen voor heel 2022. “We verwachten dat de aanhoudend goede vraag naar onze producten in de tweede helft van 2022 tot zeer hoge winsten zal leiden. Dit stelt ons in staat om in de tweede helft van het jaar ongeveer $ 1 miljard (€ 986 miljoen) aan aandelen terug te kopen.”

Landbouwdivisie

ADM verdient vooral veel geld met de landbouwactiviteiten. In de eerste helft van dit jaar zorgde deze divisie voor een bedrijfsresultaat van $ 2,12 miljard (€ 2,09 miljard). Dat is 58% meer dan in de eerste helft van 2021. De landbouwdivisie in Noord-Amerika presteerde minder dan een jaar eerder, maar dat werd meer dan gecompenseerd door betere resultaten in Zuid-Amerika.

Voedingsdivisie

De divisie zetmeel/zoetstoffen/ethanol leverde een bedrijfsresultaat op van $ 790 miljoen (€ 779 miljoen) (+23%). De voedingsdivisie zag het bedrijfsresultaat in de eerste helft van 2022 groeien met 21% naar $ 428 miljoen (€ 422 miljoen). Volgens ADM is de stijging in de voedingsdivisie vooral toe te schrijven aan de sterk gestegen vraag naar plantaardige eiwitten. Aan de overige bedrijfsactiviteiten hield ADM $ 60 miljoen (€ 59 miljoen) over (+75%).

Aanvoer grondstoffen nog 2 jaar krap

ADM verwacht dat de wereldwijde aanvoer van essentiële grondstoffen ten minste 2 jaar krap zal blijven door de oorlog in Europa en verstoringen van de handel via de scheepvaart. Daar blijft ADM van profiteren.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin