Adres of locatie – is dat hetzelfde? Nee, zegt minister

08-11-2021 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Hoe moeten de gegevens van de PAS-melders openbaar worden gemaakt? Kan de minister volstaan met het geven van geografische coördinaten, of moeten de adresgegevens van de bedrijfslocaties worden vrijgegeven?

Dat is in de kern de vraag waarover de Raad van State zich moet buigen in een zaak tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB). Inzet is de openbaarmaking van ongeveer 3.600 adressen van zogenoemde PAS-melders, die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) konden volstaan met een melding van hun stikstofuitstoot.

Zorgen over privacy

De minister heeft grote zorgen over de privacy van de betrokken agrarisch ondernemers, maakte advocaat Elisabeth Pietermaat namens de minister duidelijk. Volgens haar moet met de uitspraak van de Raad van State duidelijk worden of over adressen wel emissiegegevens beschikbaar zijn.

De minister is ondanks eerdere uitspraken van zowel de Raad van State als de rechtbank, en ondanks het opleggen van een – hoogst uitzonderlijke – dwangsom aan de staat, nog niet overgegaan is tot de vrijgave van de adresgegevens. De dwangsom kan oplopen tot € 72.000, die MOB zal gebruiken ‘voor de publieke zaak’. Juridisch adviseur Valentijn Wösten noemt dat ‘misbruik van het recht’ en ‘een gevaar voor de rechtspraak’. Hij zegt er meteen bij dat hij die grote woorden met ‘groot ongemak’ uitspreekt. “Ik hoop dat het de eerste en de laatste keer is.”

Geografische coördinaten

Hij vraagt de rechters op een uitspraak die de kans op herhaling door de overheid zo klein mogelijk maakt. Volgens Wösten is er geen juridische twijfel over mogelijk dat adresgegevens van een bedrijfslocatie behoren tot de emissiegegevens van die locatie. Dat er verschil kan zijn tussen het woonadres en de bedrijfslocatie, en dat in die gevallen het woonadres niet wordt gegeven, kan hij zich voorstellen. Maar dat het ministerie in 3.600 gevallen wil volstaan met het geven van geografische coördinaten van de locaties, is volgens hem in strijd met de regels.

Staatsraad Nico Verheij (rechter van de Raad van State) legde die vraag ook voor aan advocaat Pietermaat. “Waar ziet de minister ruimte tot een ander standpunt te komen dan dat het adres van een locatie tot de emissiegegevens behoort?” “Locatiegegevens zijn niet gelijk aan het adres, daar zit de ruimte”, meent Pietermaat.

Verheij: “Maar van die 3.600 PAS-meldingen, die voor het overgrote deel agrarische bedrijven zijn, zal het bedrijfsadres toch hetzelfde zijn als het adres van de emissie?”

Pietermaat: “Hier gaat het niet om contactgegevens, maar om locatiegegevens. Dat is een onderscheid. En het ministerie maakt zich écht heel grote zorgen over de privacy van de agrariërs.”

De Raad van State doet op zijn vroegst over zes weken uitspraak.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer