Adviseur Korsten: ‘Boer krijgt weer zin in toekomst’

Wim Korsten is ondernemersadviseur. De laatste jaren doet hij dat vooral in de agrarische sector. “In mijn jeugd bracht ik alle vakanties door op een boerderij in Overijssel. Daar is mijn liefde ontstaan voor het boerenleven, de plattelandscultuur en het landschap. - Foto: Hans Prinsen
Wim Korsten is ondernemersadviseur. De laatste jaren doet hij dat vooral in de agrarische sector. “In mijn jeugd bracht ik alle vakanties door op een boerderij in Overijssel. Daar is mijn liefde ontstaan voor het boerenleven, de plattelandscultuur en het landschap. - Foto: Hans Prinsen

Boeren in de Gelderse regio Foodvalley – het gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug – kunnen met vragen over hun toekomst een beroep doen op een coach. Ondernemersadviseur Wim Korsten uit Winterwijk-Meddo doet alle eerste gesprekken. “Mensen krijgen weer zin in de toekomst, een toekomst waar ze een paar weken daarvoor nog geen idee hadden.”

Hij kan geen beter woord verzinnen dan worstelen. Dat ziet Wim Korsten in veel agrarische gezinnen namelijk gebeuren. Boeren worstelen over hun toekomst. De regels worden strenger, de marges kleiner, er staan negatieve dingen over de landbouw in de pers. Kunnen ze verder met hun bedrijf, willen ze dat eigenlijk wel, of moeten ze een andere weg inslaan? Of is stoppen de beste optie?

‘Geworstel slurpt energie’

“Het geworstel over die vragen slurpt energie, mensen lopen vast, nemen geen beslissing, ze zien door de bomen het bos niet meer. Via ons project bieden we begeleiding aan. Een agrarisch coach loopt een tijdje met de boer mee. Stelt vragen, houdt hem een spiegel voor, stimuleert om een keus te maken die bij hem past. Dat helpt echt.”

Een agrarisch coach loopt een tijdje met de boer mee

Zicht op de Toekomst

Boeren in de Gelderse Vallei die vragen hebben over de toekomst van hun bedrijf kunnen zich aanmelden bij het project Zicht op de Toekomst van het Landbouwnetwerk Regio Foodvalley. Vier coaches begeleiden in totaal honderd agrarische ondernemers en hun gezinsleden om richting te bepalen voor hun bedrijf. Wim Korsten doet alle intakegesprekken en is inhoudelijk eindverantwoordelijk voor het hele project.

‘Liefde voor boerenleven’

Korsten is ondernemersadviseur. De laatste jaren doet hij dat vooral in de agrarische sector. “In mijn jeugd bracht ik alle vakanties door op een boerderij in Overijssel. Daar is mijn liefde ontstaan voor het boerenleven, de plattelandscultuur en het landschap. Daarom ben ik ook op het platteland gaan wonen. Hier in de Achterhoek voel ik me thuis.”

Boeren ondersteunen

Nu stuurt hij het project Zicht op de Toekomst aan. In de kern gaat het erom boeren die twijfelen over hun bedrijfsperspectief te ondersteunen. “Het wordt steeds lastiger om boer te worden en vervolgens te blijven. Vooral op het moment dat een bedrijf mogelijk overgenomen gaat worden, komen er veel vragen op. Zowel bij de ouders als bij de potentiële opvolger”, vertelt Kortsten.

Het wordt steeds lastiger om boer te worden en vervolgens te blijven

‘Gesprek op gang brengen’

Ouders willen vaak dolgraag dat een van hun kinderen verder gaat, ziet Korsten. “Maar die zoon wil soms een andere weg inslaan. Het gesprek daarover komt niet altijd op gang. Het automatisme bij bedrijfsopvolging is weg. Er moeten moeilijke beslissingen worden genomen. Dat is lastig. Een onafhankelijke coach durft door te vragen en brengt een gezinsgesprek op gang. Zo komt er beweging, op weg naar een keuze waarmee iedereen kan leven.”

Onafhankelijke coaches

Korsten benadrukt dat in zijn project onafhankelijke coaches begeleiding bieden. “Boeren worden omringd door adviseurs. Ze doen hun werk prima, maar vrijwel alle erfbetreders hebben een belang. Ze lenen geld, verkopen voer of willen, tegen een vergoeding, een vergunning voor je regelen. Niks mis mee, maar echt onafhankelijk zijn ze niet. Een agrarisch coach wil maar één ding en dat is een blije boer die enthousiast de toekomst tegemoet gaat, een toekomst die hijzelf heeft uitgestippeld.”

Een agrarisch coach wil maar één ding en dat is een blije boer die enthousiast de toekomst tegemoet gaat

Toekomst kan ook buiten landbouw liggen

Die toekomst kan trouwens ook buiten de landbouw liggen, zegt Korsten. “We komen af en toe bij bedrijven waar de financiële situatie dramatisch is. De boer slaapt slecht, de bank hijgt in zijn nek. In zo’n situatie kun je niet nadenken over de dag van overmorgen, over een toekomst zonder boerderij. Boeren kunnen ontzettend veel; een coach zet ze op een ander been en denkt mee over alternatief werk. Er ontstaat denkruimte, er komt weer licht aan het eind van de tunnel. Ik vind het mooi om daar vanuit mijn rol bij betrokken te zijn. Mensen krijgen weer zin in de toekomst, een toekomst waar ze een paar weken daarvoor nog geen idee hadden.”

Provincie Gelderland

Het project wordt gefinancierd door de provincie Gelderland, zegt Korsten. “Maar dat wil niet zeggen dat we komen om het beleid te verkopen. Als een melkveehouder na een aantal gesprekken besluit dat hij wil groeien van honderd naar honderdvijftig koeien en hij doet dat weloverwogen dan is dat prima. Wij maken geen keuzes, dat doet de boer en dat is ook wat we willen. Onze coaches zijn onafhankelijk, deskundig en kennen het beleid. Dat benoemen ze natuurlijk, anders zijn ze geen goede begeleider.”

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur
Meer over


Beheer