Advocaat: middel Chickfriend niet schadelijk

21-12-2020 | |
Foto: Canva
IMG_Fipronilrechtbankzwolle

Het middel van stalreinigingsbedrijven Chickfriend en Chickclean was niet schadelijk voor de volksgezondheid.

Dat zei een van de advocaten van de hoofdverdachten in de fipronil-affaire maandag 21 december in de rechtbank in Zwolle. Het was de eerste zitting in het strafrechtelijk onderzoek dat in de zomer van 2017 startte. Toen werd ontdekt dat het bestrijdingsmiddel fipronil zat in het schoonmaakmiddel Dega-16 dat de Barneveldse bedrijven gebruikten om stallen van pluimveehouders schoon te maken. Dat bleek vervolgens in eieren en kippen terecht te zijn gekomen, waarna 3,5 miljoen kippen en eieren geruimd werden. Zeker 180 bedrijven gingen op slot en de sector schat de schade in de vele tientallen miljoenen.

Maar was de concentratie fipronil zo ernstig dat het een gevaar voor de volksgezondheid opleverde? “Een rapport over het middel ligt er al. Mijn conclusie is dat het niet schadelijk was voor de volksgezondheid”, zei advocaat Wout Hendrickx in de rechtbank.

Maximale straf van 15 jaar cel

Advocaat Hendrickx staat de 27-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert (Gld.) bij. Hij is samen met de 34-jarige Martin van de B. uit Barneveld (Gld.) de hoofdverdachte van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Op dit feit staat een maximale straf van 15 jaar cel. De twee wisten niet dat fipronil aan het middel was toegevoegd, zeggen ze. Dega-16 werd samengesteld door de Belgische leverancier Patrick R., de hoofdverdachte in de Belgische strafzaak die in april wordt behandeld. De advocaten wilden hem horen als getuige maar de rechtbank wees dat verzoek af. Ook de 30-jarige partner van Van de B. is verdachte. Zij zou vaten Dega-16 hebben verstopt voor de opsporingsautoriteiten.

Vordering ‘criminele winst’

De rechtbank trekt in maart twee dagen uit voor de strafzaak. Daarna zal het Openbaar Ministerie nog bijna 4 ton aan ‘criminele winst’ van het duo vorderen. Apart hiervan loopt in beroep nog een civiele zaak. De rechtbank in Arnhem oordeelde eerder dit jaar, in een civiele zaak, dat de bedrijven Chickclean en Chickfriend aansprakelijk zijn voor de geleden schade tijdens de fipronil-crisis.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.