Advocaten verdachten: NVWA zag geen gevaar in gebruik fipronil

11-03-2021 | |
Foto: Berlinda van Dam
Foto: Berlinda van Dam

Volgens de advocaten van de hoofdverdachten in de fipronil-affaire zag de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen gevaar in het gebruik van insecticide fipronil in pluimveestallen.

Dat blijkt uit interne stukken van de NVWA volgens de twee advocaten van de hoofdverdachten in de affaire. Miljoenen eieren werden in de zomer van 2017 vernietigd toen er het bestrijdingsmiddel fipronil in was aangetroffen. De NVWA was hiervan al in november 2016 op de hoogte. Uit interne stukken van de NVWA blijkt dat het toen niet als schadelijk werd gezien, zeggen de raadslieden donderdag 11 maart in de rechtbank in Zwolle.

‘Mini-toeslagenaffaire’

De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert bestreden met hun bedrijven Chickfriend en Chickclean bloedluis in pluimveestallen. “Hoeveel kleiner was deze strafzaak geweest als de NVWA toen haar boerenverstand had gebruikt en navraag had gedaan?” vroeg advocaat Aart van Voorthuizen zich af. Zijn collega Wouter Hendrickx noemde de aanpak van de NVWA en het OM ‘grotesk’ en de zaak een ‘een mini-toeslagenaffaire’. Van een van de grootste zaken in voedselfraude in Nederland was geen sprake, vinden de raadslieden.

Lees ook: Eigenaren Chickfriend ‘wisten niet van fipronil’

Fipronil niet in diervoeder

Want zo schadelijk was fipronil in eieren niet: niemand werd ziek. De samensteller van het bestrijdingsmiddel van ChickFriend, Patrick R., wordt in België niet verdacht het in gevaar brengen van de volksgezondheid, zeggen de advocaten. Ook betoogden ze dat het fipronil mogelijk in diervoeder heeft gezeten. Volgens het OM is dat getest en bleek dat niet het geval. “Het is Chickfriend geweest en niemand anders”, aldus de officieren van justitie. Van de 180 bedrijven waarin de stallen door Chickfriend behandeld werden, waren er maar zes waar geen fipronil is aangetroffen.

Twee jaar cel geëist

Woensdag 10 maart eiste het OM twee jaar cel tegen de twee hoofdverdachten, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook wil het OM dat ze drie jaar niet in de agrarische sector werken. Op 12 april volgt de uitspraak.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur
Meer over


Beheer