Aardappelen afleveren. Fabrieken nemen mondjesmaat vrije aardappelen af, contract- en meeleveraardappelen kunnen goed in de vraag voorzien. - Foto: Canva/Dzmitry Palubiatka
Augustus was groeizaam en verwerkers hebben weinig trek in vrije aardappelen. De fabrieken hebben niet veel nodig nu ze goed worden voorzien met contract- en meeleveraardappelen. Zie hier het recept voor dalende prijzen.
In de aanloop naar dit seizoen was de stemming flink opgepompt, maar afgelopen weken is daar wat de af-landperiode betreft weinig van overgebleven. Een gebrek aan vraag en tegelijk groeizaam weer deden de prijzen kelderen naar een verrassend laag niveau. Dat is niet alleen in Nederland zo, ook omringende landen hebben te maken met sterk gedaalde prijzen. België loopt daarin voorop, en Nederland, Duitsland en Frankrijk volgen.
Telers houden moed erin
Toch houden telers die hun aardappelen in de opslag rijden de moed erin. De late start van het seizoen, gevolgd door weersextremen in temperatuur en regen, zal wellicht zijn tol nog eisen. Phytophthora heeft zich nadrukkelijk laten gelden. Eens te meer wordt erop gewezen dat de aardappelen nog niet achter de plank liggen. De hoop is dan ook gevestigd op een heel ander verloop zodra de af-landperiode is beëindigd. Er is nu veel dwingend aanbod. De consumptie- en exportaardappelen daar maar absoluut geen phytophthora in zitten. In de verwerking kan makkelijker een mindere aardappel worden verwerkt. En met de groeiende vraag naar frites zijn alle aardappelen zeker nodig.
Zoeken naar een bodem
Voorlopig verloopt de markt heel anders dan tot begin augustus werd gedacht. Het is zoeken naar een bodem waarop de vraag wordt aangewakkerd. Vraag en aanbod moeten weer in evenwicht komen voordat de stemming kan verbeteren. De aardappeltermijnmarkt in Leipzig mikt op een prijsniveau tot € 26,00 in april 2024, maar er worden geen tot nauwelijks zaken op gedaan.
Prognose: prijsdruk houdt aan.
Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt