Doorgaan naar artikel

Afblazen Waalse suikerfabriek is jammer

Geüpdatet op:
Akkerbouw
Commentaar
Foto: Jan Willem van Vliet

Foto: Jan Willem van Vliet

Het is jammer dat de nieuwe suikerfabriek in Wallonië van de coöperatie CoBT er niet komt.

De banken zien geen heil in het avontuur. De suikerprijs is te laag. Suiker als voedingsmiddel staat ter discussie in Europa, omdat het niet goed zou zijn voor de gezondheid. En er doet geen rijke investeerder mee. Als het financieel tegenzit, dan willen de banken dat een investeerder klaar staat met diepe zakken. De banken geloven niet dat zo maar extra geld is op te halen bij de 1.600 leden.

Opsteker voor de hele landbouw

Het plan was een opsteker voor de hele landbouw. De initiatiefnemer is de Belgische coöperatie Coopérative des Betteraviers Transformateurs (CoBT). Die wilde een suikerfabriek bouwen in Seneffe in Wallonië. Er hadden zich 1.600 bietentelers aangesloten. Volgens de CoBT waren zelfs al intentieverklaringen gesloten met potentiële afnemers van suiker, omdat die erg klimaatvriendelijk geproduceerd zou worden. De coöperatie had de investeringen al gedekt met 40% eigen vermogen.

Lage bietenprijzen

De CoBT is door vier Waalse akkerbouwers opgezet uit onvrede over de lage bietenprijzen in België. Het voorbeeld was de Nederlandse bietentelerscoöperatie Cosun, die jarenlang de beste bietenprijzen betaalde van alle grote suikerproducenten in de EU.

Als het plan van de CoBT was geslaagd, dan was het een voorbeeld voor boeren in andere sectoren

In de hele landbouw heerst vaak onvrede over de prijzen die de boeren krijgen. Het CoBT toont aan dat boeren zich kunnen verenigen om een goede prijs na te streven. Als het plan van de CoBT was geslaagd, dan was het een voorbeeld voor boeren in andere sectoren om ook het heft in eigen handen te nemen. Dat is nu niet gelukt. Dat is erg jammer voor de hele landbouw. Boeren met dezelfde plannen bedenken zich wel twee keer.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin