Afnemend aanbod laat varkensprijs stijgen

14-06 | |
Het gemiddelde karkasgewicht in ons land lag lange tijd rond 101 kilo per varken. In april nam het wat af. - Foto: Jan Willem Schouten
Het gemiddelde karkasgewicht in ons land lag lange tijd rond 101 kilo per varken. In april nam het wat af. - Foto: Jan Willem Schouten

De slachtgewichten dalen en ook in het buitenland neemt het varkensaanbod af. Dat zorgt voor optimisme en een plusje op de prijs.

Na prijsval stabiliseerde de varkensprijs op een niveau dat de opbrengstprijs onder de almaar oplopende kostprijs ligt. Iets dat niet vol te houden is en daarom was er bij menigeen in de varkensketen de vurige hoop op spoedig herstel. Lange tijd leek de boodschap: ‘de prijs gaat stijgen, maar nu nog niet’.

De vorige opleving, half februari, had zijn oorsprong in Duitsland. Terwijl slachterijen nog volop hamerden op het grote aanbod, wees producentenkoepel VEZG op het dalende varkensaanbod in Duitsland. Het was de tijd van de oplopende spanningen in Oekraïne. Toen Rusland het buurland 24 februari binnenviel en de grondstofmarkten heftig reageerden, nam ook de varkensprijs een vlucht. Met grote sprongen schoot de varkensprijs omhoog.

Lees verder onder de grafieken

Een dergelijke stuwende werking van buitenaf is er nu niet. En ook de hulp van de invloedrijke Duitse varkensmarkt is er (nog) niet. Door tegenvallende consumptie kunnen Duitse slachterijen minder vlees plaatsen in de grote inlandse markt dan waarop gerekend was. Ondanks teruglopende aantallen groeiden de voorraden in de vrieshuizen en steeg de export. Die laatste opties zijn minder lucratief, waardoor de prijsdruk groter is.

In ons land verbeterde de stemming echter. Slachterijen begonnen juist steeds meer bij te raken. Ondanks een periode met geregeld korte werkweken waarbij door feestdagen het aantal slachtingen achter bleef, werd het aanbod van slachtrijpe varkens kleiner. Dat is goed te zien aan de slachtgewichten. Het gemiddelde karkasgewicht in ons land lag lange tijd rond 101 kilo per varken. In april (week 14) nam het wat af. Maar begin mei (week 18) zette de daling echt in. De slachtgewichten doken weer onder de 100-kilo-grens en bleven dalen tot de 98 kilo per dier die als ‘normaal’ worden beschouwd.

Minder varkensvlees rolt van de band

Als lichtere dieren de slachterij binnenkomen, betekent dat er aan de andere ook minder vlees van de band rolt. 2,5 kilo per varken lijkt niet veel, maar bij gemiddeld 300.000 slachtingen scheelt dit 750 ton karkasgewicht per de week voor de ‘BV Nederland’.

En ondanks dat Nederland het op eigen kracht moet doen, vertaalt de optimistische stemming zich deze week in een plusje op de varkensprijs.

Daarbij is het niet alleen het normaliseren van vraag en aanbod op de Nederlandse markt een drijfveer. Doordat de varkenshouderij een lastige tijd doormaakt, verminderden of stopten varkenshouders in diverse landen hun productie. Zeker in landen die ook door varkenspest getroffen zijn, zoals Polen, Duitsland en België, wordt geschakeld. Maar ook het aanbod op de Spaanse markt is niet groot door uitval van dieren door PRRS. De verwachting is dat op Europese schaal daardoor de verhoudingen tussen vraag en aanbod gaan verschuiven.

Het leidt tot een bescheiden plus op de varkensprijs. DCA verhoogt zijn Beursprijs van € 1,64 naar € 1,66 per kilo. Een voorbeeld dat Vion volgt. De notering van het vleesconcern stijgt deze week met 3 cent naar € 1,82 per kilo geslacht gewicht (€ 1,67 per kilo exclusief btw). Naar verwachting zullen andere slachterijen daarbij niet achter blijven.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer