Doorgaan naar artikel

Afrika geeft stevige impuls aan Nederlandse uienexport

Vooral de afzet naar Senegal zorgt voor een sterke toename van de uienexport. Foto: Canva

Vooral de afzet naar Senegal zorgt voor een sterke toename van de uienexport. Foto: Canva

Medio augustus is er in twee weken tijd meer dan 50.000 ton uien geëxporteerd. Dit heeft een grote impuls gegeven aan de totale export die daarmee stijgt naar 143.272 ton in de eerste acht weken van dit seizoen. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van KCB en GroentenFruit Huis.

Vooral de afzet naar Senegal zorgt voor een sterke toename van de uienexport. In week 33 ging bijna 11.000 ton naar dit West-Afrikaanse land en een week later werd nog eens 7.200 ton verscheept. Daarnaast was Ivoorkust in deze weken goed voor een afname van in totaal zo’n 5.000 ton.

In week 34 waren er tien landen die meer dan 500 ton Nederlandse uien importeerden, waaronder zeven West-Afrikaanse landen. En die zeven Afrikaanse landen waren in die week goed voor een totale afname van meer dan 15.000 ton. In de top 10 zaten verder bestemmingen die dichterbij liggen: Groot-Brittannië, België en Duitsland. Wat België betreft zou het zomaar kunnen zijn dat een deel uiteindelijk in West-Afrika beland. De afzet naar de zuiderburen was in week 34 opvallend veel groter dan de weken ervoor.

Afzet aarzelend op gang

Het hoge prijsniveau aan het begin van dit seizoen heeft ertoe geleid dat de afzet naar veel landen dit seizoen wat aarzelend op gang komt. Dat geldt met name voor Ivoorkust dat in de eerste acht weken van dit seizoen minder dan de helft van de hoeveelheid van vorig jaar kocht. De betalingsrisico’s zijn door het hoge prijsniveau gigantisch en dat speelt hierin een belangrijke rol. Blind een boot sturen met het idee dat je ze daar wel verkoopt, gaat nu zeker niet.

Naast Ivoorkust verloopt de afzet dit seizoen ook aanzienlijk rustiger naar Nicaragua, Maleisië, Haïti, Polen en Congo. Deze groep landen importeert 27.000 ton minder dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat komt bovenop de 17.500 ton die minder naar Ivoorkust is verscheept. De achterstand in de totale export ten opzichte van vorig jaar is met 34.000 ton behoorlijk kleiner.

Dat komt omdat de andere belangrijke afnemers van Nederlandse uien juist meer importeren dan vorig jaar. Een vroege start dit seizoen levert in de afzet naar Senegal bijvoorbeeld een plus op van bijna 10.000 ton. Daarnaast gaan er aanzienlijk grotere hoeveelheden dan vorig jaar naar Mauritanië, Sierra Leone, Mali, Groot-Brittannië en Duitsland. Zo is de afzet naar Duitsland meer dan verdubbeld naar zo’n 7.500 ton.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin