Afrikaanse en klassieke varkenspest op Sumatra

14-11-2019 | |

Indonesië lijkt ten prooi te zijn gevallen aan Afrikaanse varkenspest (AVP). Uitzonderlijk is dat de uitbraak vergezeld lijkt te worden door klassieke varkenspest (KVP).

Lokale autoriteiten in de provincie Noord-Sumatra meldden vorige week dat bij elkaar 4.682 varkens stierven in elf districten in deze provincie. Fadjar Sumping Tjatur Rassa, de directeur diergezondheid bij het ministerie van landbouw, vertelde persbureau Reuters: “Klinische symptomen en laboratoriumtesten wijzen op Afrikaanse varkenspest, maar er zijn ook monsters die positief zijn voor klassieke varkenspest.”

Veel is nog onduidelijk over de mate van verspreiding alsmede de herkomst van de virussen. Wel meldt Reuters dat KVP voor het eerst opdook in het district Dairi in september. Ook verschijnen er berichten in lokale media van dode varkens die in een rivier drijven vlakbij de stad Medan.

Geen vaccin voor AVP, wel voor KVP

Klassieke varkenspest en Afrikaanse varkenspest leiden tot op het oog dezelfde problemen bij varkens, maar de virussen zijn niet aan elkaar verwant. Voor KVP bestaan vaccins, voor AVP niet. Voor geen van beide virussen heeft Indonesië meldingen gedaan bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE).

Varkenspest in Vietnam

Vietnam heeft deze week wel een update gemeld aan de OIE. Het land zit inmiddels op 5,8 miljoen dode varkens (virus en ruimen). Koploper blijft Hanoi; in de hoofdstedelijke provincie alleen waren al ruim 541.000 varkens de klos.

ter Beek
Vincent ter Beek RedacteurBeheer