Afrikaanse varkenspest bezig aan opmars in Europa

15-01-2020 | |
Een elektrisch hek op de grens tussen Oost-Duitsland en Polen. - Foto: EPA
Een elektrisch hek op de grens tussen Oost-Duitsland en Polen. - Foto: EPA

Afrikaanse varkenspest is bezig aan een sterke opmars in Europa. Vooral in Polen en Roemenië zijn veel uitbraken.

Het Afrikaanse varkenspestvirus heeft zich stevig genesteld in Europa. In de afgelopen tien jaar is het aantal uitbraken gestegen van nihil in 2010 tot 8.315 in 2019. Dit is het aantal AVP-haarden onder wilde zwijnen en gehouden varkens bij elkaar opgeteld.

AVP-haarden onder wilde zwijnen enorm toegenomen

Het aantal AVP-haarden onder wilde zwijnen is sinds 2014 enorm toegenomen. In dat jaar deed het virus zijn intrede in Polen. Het virus zat tot half november 2019 alleen in het oosten van Polen, maar sinds eind vorig jaar worden in Polen wekelijks besmette zwijnen in een gebied van 40 bij 60 kilometer in het westen van het land gevonden. Het dichtstbijzijnde karkas is gevonden op 20 kilometer van de Duitse grens.

Roemenië

In Roemenië is sinds 2018 het aantal gevallen van AVP op boerderijen sterk gestegen. In 2017 is AVP tweemaal gemeld op een Roemeens varkensbedrijf. In het jaar daarop meldt Roemenië 1.163 gevallen van AVP onder gehouden varkens en afgelopen jaar 1.724.

Naast Roemenië komt AVP onder gehouden varkens ook telkens voor op bedrijven in Polen, Oekraïne en Bulgarije. Uit de cijfers blijkt dat AVP voornamelijk in centraal- en Oost-Europa een probleem is.

België wil dit jaar vrij zijn van AVP

Enige uitzondering in de geografie vormt België, waar het virus sinds september 2018 zit. De Belgen hebben tot begin dit jaar 4.568 wilde zwijnen onderzocht op AVP, waarvan er 831 positief bleken. In België zit het virus in een varkensarme regio en zijn geen boerderijvarkens besmet. AVP is over zijn hoogtepunt heen in België. De autoriteiten willen dit voorjaar vrij zijn van het virus.

Lees ook: AVP weer dichter bij Duitse grens

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer