Afrikaanse varkenspest laait op in winter

Het wekelijks aantal wilde zwijnen in Duitsland dat bezwijkt aan Afrikaanse varkenspest bereikte afgelopen december een voorlopig record.

In week 51 van 2020 zijn 66 kadavers gevonden.

De vondst van besmette kadavers gaat dit jaar gewoon door. Sinds Duitsland het eerste AVP-geval op 11 september wereldkundig maakte, zijn tot 13 januari 495 kadavers positief getest op het virus.

Het AVP-virus is via het westen van Polen de grens over gestoken naar Duitsland. In westelijk Polen zit sinds november 2019 AVP. In de periode van november 2019 tot eind 2020 zijn in dit deel van Polen 2.790 wilde zwijnen gevonden die positief testten op AVP. Deze kadavers lagen op 1.589 verschillende vindplaatsen. Het virus heeft op twaalf varkensboerderijen toegeslagen in West-Polen, volgens cijfers van de Generale Veterinaire Inspectie.

Bouw afrastering vordert gestaag

Duitsland probeert de achterdeur dicht te timmeren voor meer besmette, Poolse zwijnen. De deelstaat Brandenburg laat weten dat tussen de stad Frankfurt Oder en de meer zuidelijk gelegen deelstaat Saksen de hele grens is voorzien van een vast hekwerk om wilde zwijnen te weren. In totaal gaat het om 120 kilometer. Van Frankfurt Oder naar de noordelijker gelegen deelstaat Meckelenburg-Voor-Pommeren staat 50 kilometer hekwerk. De grens tussen Brandenburg en Polen is 270 kilometer lang. Wanner de bouw gereed is, kunnen de autoriteiten in Brandenburg niet zeggen. Het werk loopt regelmatig vertraging op, bijvoorbeeld omdat er munitie in de grond zit. Meckelenburg-Voor-Pommeren heeft zijn grens dicht voor wilde zwijnen.

Bouw van witte zones

Om alle drie de besmettingshaarden In Brandenburg wordt een wildzwijn-vrije corridor gebouwd. Dit is een 5 kilometer brede strook waarbinnen alle zwijnen worden gevangen. Het virus kan zich dan niet verder kan verspreiden door migrerende zwijnen. Eén zogeheten witte zone is half december afgerond. Hier staan vallen om de zwijnen te vangen. Om de brandhaard in district Märkisch-Oderland is de buitenste ring gereed en wordt gewerkt aan de binnenste afrastering van deze corridor. Dit gebied is 180 vierkante kilometer groot. Om de witte zone in district Oder-Spree wordt gebouwd aan zowel de buitenste als de binnenste ring van de afrastering. In Oder-Spree wordt een gebied van 400 vierkante kilometer afgezet.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.