Polen kampt sinds 2014 met Afrikaanse varkenspest. Het virus wint tot dusver snel terrein en dat baart ook Nederlandse varkenshouders zorgen.
In Polen zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar jaar al meer gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld dan in heel 2019. Om precies te zijn 2.490.
Dat bleek tijdens een webinar over AVP, op initiatief van de Nederlandse ambassade in Warschau. Een van de sprekers was de Poolse AVP-expert Krzysztof Jażdżewski, die tevens lid is van de EU-commissie voor AVP-bestrijding. Hij ging in op het wildezwijnenbeheer in Polen.
Zwijnen hebben ze in Polen megaveel. Polen schiet tijdens elk jachtseizoen ongeveer 300.000 wilde zwijnen, al jaren achtereen. De Poolse deskundige vertelt dat de wilde zwijnen intelligent zijn en veel rond steden zitten. Aan de rand van steden is genoeg voedsel. Maar ook op het platteland. De zwijnen testen uit of een maisveld veilig is en trekken daar dan na enkele weken in. Dat kan ook zomaar een veld naast een varkensbedrijf zijn.
Jażdżewski betreurt het dat in Nederland en andere EU-landen het beeld ontstaat dat Polen niets tegen wilde zwijnen doet en het AVP-virus zodoende vrij spel heeft. Jażdżewski: “Het AVP-virus bij boerderijvarkens bestrijden is honderd maal eenvoudiger dan onder wilde zwijnen. Dat is alleen te doen als het besmette gebied klein is, zoals in België.” Desondanks gelooft hij dat het Polen op termijn gaat lukken het AVP-virus te beteugelen.
Dat er afgelopen jaren zoveel besmette zwijnen zijn gevonden in Polen heeft niet alleen met het virus te maken. Sinds 2017 krijgen jagers ook een vergoeding voor het schieten én melden van dood gevonden zwijnen. Volgens Jażdżewski zijn het schieten van zwijnen en het opruimen van karkassen de belangrijkste maatregelen om AVP uit te bannen. Polen heeft nog veel werk te doen. Momenteel is 45,67% van de oppervlakte van Polen besmet of risicogebied voor AVP.
De Nederlandse varkenshouder Bas Zegers heeft een bedrijf in het westen van Polen.
Hij zit in toezichtsgebied. Door AVP beurt hij minder voor de varkens en moet hij wekelijks 30 tot 60 dieren testen op het virus, voordat hij deze kan afleveren.
Zegers heeft een hekwerk om zijn bedrijf. Zo hoopt hij wilde zwijnen weg te houden bij de stallen. Verder hanteert hij een strak hygiëneprotocol voor bezoekers en personeel van zijn bedrijf. Samen met andere experts is hij van mening dat mensen het grootste risico vormen voor insleep van AVP op een varkensbedrijf.