Afronding in MKZ-zaak met alleen maar verliezers

08-01-2020 | |
Bodde
Robert Bodde Redacteur
2001: ME'ers staan klaar in Kootwijkerbroek om door een blokkade te breken. Boze medestanders van door MKZ-getroffen boeren willen ruimingen van vee verhinderen. - Foto: ANP -
2001: ME'ers staan klaar in Kootwijkerbroek om door een blokkade te breken. Boze medestanders van door MKZ-getroffen boeren willen ruimingen van vee verhinderen. - Foto: ANP

De uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 is juridisch definitief afgerond met de uitspraak van het College van Beroep.

Ja, er zijn fouten gemaakt bij het analyseren van de monsters. Maar die fouten kunnen alleen leiden tot vals-negatieve uitslagen, niet tot vals-positieve. Er testte een monster positief op de dierziekte, met alle nare gevolgen van dien.

Niet meer te bepalen of er MKZ was

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de gebruikte voedingsbodem van lammerniercellen al MKZ-virus bevatte. Het is echter bijna 19 jaar na dato niet meer te bepalen of er ja dan nee MKZ in Kootwijkerbroek rondging. Maar op basis van de beschikbare gegevens stond de staat in haar recht om dieren te ruimen.

Dat de straal van ruimen net voor het inzetten van dit instrument werd verruimd van 1 naar 2 kilometer, en dat daardoor 100 bedrijven meer geruimd moesten worden, doet formeel niet ter zake.

Alleen maar verliezers in deze zaak dus. De veehouders blijven zitten met het gevoel dat er iets niet klopt, maar ze kunnen het niet voldoende hardmaken. De tweede verliezer is de Staat. Hij komt na 18 jaar niet overtuigend uit het verdachtenbankje weg.

Medeleven ontbeerd

Het terugkeren van vertrouwen in de overheid zal nog lang vragen onder de Kootwijkerbroekse gemeenschap. Daarvoor is deze uitspraak de aftrap. Misschien dat de halve excuses van oud-minister Brinkhorst – ‘Het enige waarvan ik misschien achteraf spijt heb, is dat ik soms te weinig empathie had’ – nog wel meer ruimte voor het helen van de wonden biedt dan de uitspraak zelf. Want juist dat medeleven vanuit de overheid, dat hebben de Kootwijkerbroekers ontbeerd.

Meer over


Beheer