Skip to content

Afspraken landbouwproducten VS en China onder druk

Chinese werknemers lossen een vracht sojabonen. - Foto: ANP

Chinese werknemers lossen een vracht sojabonen. - Foto: ANP

De afspraken die China en de Verenigde Staten maakten over de handel in landbouwgoederen staan onder druk. Volgens Chinese bronnen heeft de Chinese regering importerende bedrijven opgedragen hun aankopen van landbouwgoederen stop te zetten.

Dat zou ze hebben gedaan nadat de VS had gedreigd een einde te maken aan de speciale behandeling van Hongkong. Dat was weer in reactie op nieuwe veiligheidswetgeving van China.

China koopt wel Amerikaanse sojabonen

Ondanks de vermeende oproep van de Chinese overheid, kochten Chinese staatsbedrijven dinsdag ten minste drie ladingen aan Amerikaanse sojabonen, bedoeld voor verzending in oktober en november. Volgens Reuters is het niet duidelijk waarom deze aankopen wel zijn doorgegaan na de boodschap van China aan haar staatsbedrijven, maar volgens Amerikaanse handelaren zijn Chinese importeurs nog niet voorzien in hun behoefte aan sojabonen voor oktober en november.

De verkoop van Amerikaanse sojabonen aan China afgelopen maandag was klein, in vergelijking tot recente aankopen. Chinese importeurs hebben wel 10.000 tot 20.000 ton Amerikaanse varkensvleesleveringen geannuleerd. Dat komt ongeveer overeen met een week aan orders van de afgelopen maanden.

China klaar om invoer meer landbouwgoederen op te schorten

Volgens de Chinese bronnen is het Aziatische land klaar om de invoer van meer Amerikaanse landbouwgoederen op te schorten als de VS verdere actie onderneemt tegen Hongkong. Daarmee staat de afspraak die China en de VS maakten in het kader van de handelsovereenkomst om de handelsoorlog te beslechten, onder druk. China beloofde daarin de komende twee jaar meer Amerikaanse landbouwgoederen te kopen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin