Doorgaan naar artikel

Afvalrace in markt van maaltijd- en flitsbezorging

Inflatie brengt de opgeklopte markt van maaltijd- en flitsbezorgers tot rust. Mensen bestellen minder; de omzet zakt.

Maaltijd- en flitsbezorgingsdiensten beleven moeilijke tijden. Deliveroo vertrekt daarom uit Nederland. - Foto: Canva/inkdrop premium

Maaltijd- en flitsbezorgingsdiensten beleven moeilijke tijden. Deliveroo vertrekt daarom uit Nederland. - Foto: Canva/inkdrop

Maaltijdbezorger Deliveroo vertrekt uit Nederland. De marktpositie is te zwak, en stelt in omvang voor het Britse concern ook niet veel voor.

Deliveroo boekte slechts 1% van de totale omzet in maaltijden in Nederland. Eerder vertrok de bezorger al uit Duitsland (2019) en Spanje (2021).

Maaltijd- en flitsbezorgingsdiensten beleven moeilijke tijden. Talrijke starters met forse steun van investeerders stortten zich in de afgelopen jaren op de markt. De verliezen zijn veelal fors. Het doel is de koppositie te bemachtigen, en van daaruit verder te ontwikkelen. Ook supermarkten haakten aan, vooral uit angst om de boot te missen.

Inflatie brengt opgeklopte markt tot rust

Inflatie brengt de opgeklopte markt nu eerder tot rust. Mensen bestellen minder; de omzet zakt. Zo vertrekt ook flitsbezorger Zapp uit Nederland. In andere landen zijn dezelfde ontwikkelingen gaande. Gorillas is weg uit België; Just Eat Takeaway (thuisbezorgd.nl) uit Noorwegen en Portugal.

Deliveroo haakt af in de ratrace naar marktaandeel in Nederland af. Terwijl het toch de derde bezorgdienst is, na Thuisbezorgd en UberEats. Het bedrijf bezorgt voor 3.400 restaurants en winkels in 30 steden. Spar en Albert Heijn behoren tot de klantenkring.

Deliveroo ziet bezorgers als zzp’ers

Ongetwijfeld speelt ook een zaak voor de Hoge Raad een rol. Deliveroo ziet de bezorgers als zzp’ers. De advocaat-generaal bij de raad volgde onlangs het standpunt van FNV dat het werknemers zijn. Het bedrijf moet in dat geval ook sociale premies betalen. De kosten stijgen daardoor fors.

Deliveroo zal niet de laatste afvaller zijn. In een veranderende economische markt eisen investeerders steeds vaker rendement. Alleen de marktleiders kunnen in hun positie een marge afdwingen.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin