Afwachtende houding op stabiele kuikenmarkt

12-03-2020 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Het aanbod van slachtrijpe kuikens stijgt licht, maar doordat de afgelopen weken continu levering van kip naar voren gehaald is door de goede vraag, is het aanbod niet ruim.

Desondanks zat een prijsverhoging van de vrije kuikens in Barneveld er niet in. De notering blijft stabiel op € 0,91 tot € 0,93 per kilo levend gewicht. Ook Deinze bleef onveranderd op € 0,89 tot € 0,91. Datzelfde geldt voor de meeste contractprijzen. De VCN boekt nog wel een kwart-cent bij en komt op € 0,765 per kilo. De ABC-prijs hinkte vorige week al tegen een stijging aan en krijgt er nu wel een cent bij. De Belgische contractprijs komt daarmee op € 0,86 per kilo.

De relatieve rust op de markt komt met name doordat het aan de afzetkant stroever begint te lopen. De afzet van het pronkstuk, de kipfilet, blijft volgens slachterijen nog altijd achter bij de verwachting. Daarbij is deze week voor het eerst weer kip uit Oekraïne ingevoerd en neemt ook via die weg de concurrentie weer toe. Daarbij begint de afzet van de botproducten, die tot halverwege deze week vlot wegliepen, ook wat te stagneren door de onzekerheid rond het coronavirus. Klanten in getroffen gebieden in Italië bestellen niet of minder, maar ook de vraag vanuit horeca en catering neemt af door de corona-maatregelen die in ons land worden genomen.

De onzekerheid over afzet maakt dat slachterijen gas terug nemen. Ze nemen een afwachtende houding aan. Ze werken hun programma af, maar beperken het bijkopen op de vrije markt steeds meer tot korte termijnbeslissingen.

Ook volgende week wordt naar verwachting een rustige week qua aanvoer. Maar aan de andere kant zal de afwachtende houding van slachterijen en verwerkers ook niet direct verbeteren. De weg naar boven lijkt daarmee afgesloten. Als zich geen calamiteiten voordoen, blijft de markt rustig doorkabbelen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer