Doorgaan naar artikel

Afwachtende houding op uienmarkt houdt nog aan

Foto: Ruud Ploeg premium

Foto: Ruud Ploeg

Op de uienmarkt wordt rustig afgewacht tot meer uien zijn gerooid, de vraag van kopers aantrekt en het duidelijker is hoeveel neerslag waar valt voor er zaken worden gedaan.

Er wordt hier en daar wel gesproken over handel in zaaiuien af land tussen € 30 tot € 35 per 100 kilo. Er wordt veel over kopen gepraat; volumes worden namelijk niet verkocht. Het is nog te lastig inschatten hoe de oogst uitpakt. De verwachte neerslag lijkt tot zover niet voldoende te zijn. Het scheelt voor het beregenen in ieder geval dat het nu bewolkt weer is. De stemming bij de telers is verder goed. Aanbod is er niet echt. Als een koper wat wil, moet die met een goed bod komen en anders is het afwachten.

Voor plantuien af land bleef de notering op de telersbeurs in Goes begin deze week stabiel op € 35 tot € 40 per 100 kilo. Voor winterplantuien wordt € 5 meer betaald. Meer winterzaaiuien zijn rond het weekend gerooid en worden afgeleverd. Echt veel handel wordt nog niet gedaan. Het is wachten op groter aanbod nieuwe oogst. De verwachting is dat aankomende week de handel voorzichtig begint te komen. Deze rustige periode is overigens normaal voor de tijd van het jaar. Er wordt wel volop geïnformeerd, maar daadwerkelijk afzet naar het buitenland wordt nog niet gedaan. Kopers lijken te wachten op meer aanbod en lagere prijzen. En er zitten ook nog wat importuien op de markt. Baalprijs staat op € 90 per 100 kilo, maar als er geen zaken voor worden gedaan is het eigenlijk geen prijs. Concrete vraag is er namelijk niet en daarmee dus geen echte markt.

Er wordt hier en daar gesproken over insectendruk, maar vooralsnog lijkt schade mee te vallen. Niet overal in het land is insectendruk een issue.

Prognose: zeer vaste stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin