Afwachtende kopers en goedkope import op zuivelmarkt

10-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De zuivelhandel is rustig, maar ietwat onbestemd, met lichte prijsdruk.

De zuivelmarkt staat deze week iets meer onder druk. Room, boter, melkpoeders – de prijzen voor al deze producten neigen iets naar beneden. De kaasmarkt lijkt ook wat meer druk te krijgen, maar hier is het iets minder goed zichtbaar.

Kopers van grondstoffen leunen achterover

Er zijn verschillende factoren die de huidige situatie bepalen. Zo leunen de kopers van zuivelgrondstoffen behoorlijk achterover. Ze kopen mondjesmaat en proberen noodzakelijke grotere aankopen zo veel mogelijk uit te stellen. Veel voorraden zijn er echter ook niet, al is dat altijd moeilijk om precies vast te stellen.

Vanuit de eigen markten in bijvoorbeeld Nederland, België en ook Duitsland is er nog wel een redelijk goede aanvoer, maar de gehalten in de melk lopen stevig terug. Fabrieken hebben daardoor ook minder melk en grondstoffen daaruit om te verkopen. Daarvoor in de plaats zoeken handelaren andere aanvoer. Onder meer uit Groot-Brittannië. Daarvandaan wordt relatief veel goedkopere room en mageremelkconcentraat aangeboden.

Langer transport door brexit

Een probleem bij de aanvoer van het product naar het continent is echter wel dat de transportduur sinds de brexit fors is opgelopen, wat de productkwaliteit niet altijd ten goede komt. Britse concentraat kan in ieder geval voor zo’n € 1,80 per kilo droge stof in Nederland worden aangeboden, en drukt hier de prijzen.

Room

Min of meer hetzelfde gebeurt met room, maar met dit verschil dat dit product na bewerking in met name de vorm van boterolie weer naar klanten buiten de EU wordt verkocht. Dit heet actieve veredeling. Hoewel een product daarbij wel in Europese installaties wordt bewerkt, komt het formeel gezien de EU niet binnen. Op deze wijze is er eerder dit jaar ook Amerikaans melkpoeder in de EU verwerkt om weer geëxporteerd te worden naar bestemmingen daarbuiten.

Prognose: lichte prijsdruk op veel zuivelgrondstoffen, afwachtende kopers.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.