Afzet biggen blijft moeilijk

07-09 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenmarkt heeft het moeilijk. Vaste koppelingen lopen door, maar koppels die over zijn, lopen slecht weg.

De afzet naar Spanje loopt stroef. Dat is vaker in deze tijd van het jaar omdat biggen die nu worden opgelegd pas na afloop van het toeristenseizoen slachtrijp zijn.

Kopers zijn selectief

Daarbij zijn kopers erg selectief. Er worden prijzen onder € 50 per big inclusief btw geboden voor grote koppels. Voor kleine of samengestelde koppels halen importeurs de neus op. Koppels van 200 of 300 dieren zijn uiterst moeizaam te slijten. Volgens handelaren zet de ontwikkeling van meer een-op-eenleveringen door. Vermeerderaars met familiebedrijven krijgen het daardoor steeds moeilijker.

Ook in ons land zijn koppels die over zijn lastig te plaatsen. Varkenshouders houden met de opleg rekening met het aflevermoment en ze willen rond de feestdagen zo min mogelijk varkens hoeven leveren. Dat drukt de animo om nu op te leggen nog wat verder.

Een voordeel is wel dat de temperatuur gedaald is en dat het weer daardoor geen belemmering meer vormt om exportcertificaten af te geven.

Het aanbod van biggen is niet overdadig. Volgens sommige handelaren zijn er niet heel veel over. Anderen zien het aanbod wel wat toenemen, waardoor er toch biggen de vrije markt op moeten.

Noteringen stabiel

De DCA BestPigletPrice blijft deze week staan op € 46 en ook Vion houdt zijn notering onveranderd op € 45 per big (€ 41,28 exclusief btw). En zolang de varkensmarkt niet aantrekt, lijken de noteringen te blijven staan op het huidige niveau.

Bij buitenlandse noteringen lijkt de opwaartse kracht ook af te nemen. De Duitse Vereinigungspreis stijgt deze week nog € 0,50. Dat is flink minder dan vorige week, toen er nog € 2,50 bij kwam.

Prognose: Prijshoudend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer