Afzet blankvlees moeizamer

Foto: Canva
Foto: Canva

In de blankvleessector lopen de vleesverkopen maar moeizaam. Het voorvlees is moeilijker te verwaarden, waardoor prijzen onder druk staan.

Ook in Duitsland verloopt de afzet moeizaam. In Italië lijken de marktomstandigheden gunstiger. Frankrijk blijft een positieve uitzondering op de andere landen. In Nederland hebben slachterijen de tegenvallende vraag lange tijd op kunnen vangen door minder te slachten. Hierdoor moet er flink geschoven worden met koppels kalveren. De slachtleeftijd van de dieren loopt op. Slachterijen schroeven noodgedwongen de capaciteit op, met als gevolg dat de prijs gaat dalen.

Lees verder onder de grafiek.

Consumptie Pasen

De hoop van slachterijen is gevestigd op Pasen, over twee weken. Traditioneel neemt de consumptie van blank kalfsvlees toe rond deze periode. Dat zou op een uitgesproken gunstig moment vallen en een tijdelijke opleving van de vraag kunnen veroorzaken. Dat is echter niet voldoende. Een echte opleving van de prijzen is alleen mogelijk bij het openstellen van de horeca.

Prognose: moeizaam stabiel tot dalende prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.