Afzet blijft taai op kuikenmarkt

14-05-2020 | |
Vraag naar en handel in vrije kuikens is er nauwelijks. - Foto: Hans Prinsen
Vleeskuikens.

De situatie op de kuikenmarkt is niet veel anders dan afgelopen weken.

Bij conceptkippen overstijgt de vraag het aanbod, maar op de reguliere markt is de situatie precies andersom. Het aanbod levend is ruim omdat dat gepland is op de marktvraag onder normale omstandigheden.

Vraag naar pluimveevlees beduidend lager dan normaal

De vraag is echter door het wegvallen van afzet naar horeca en foodservice beduidend lager dan normaal. Vooral de afzet van filet naar Engeland wordt gemist. Het gevolg is dat slachterijen volop invriezen. En waar het vorige week iets minder leek te worden gaat er deze week weer meer vlees de opslag in. Dat is niet alleen filet. Ook vleugels, poten en ruggen; over de hele linie wordt ingevroren.

Nauwelijks handel in vrije kuikens

Onder deze druk geeft de Belgische ABC-prijs een cent toe en komt op € 0,78 per kilo levend gewicht. Ook de Nederlandse contractprijzen zullen volgende week weer wat lager uitvallen. Vraag naar en handel in vrije kuikens is er nauwelijks. Volgens handelaren wordt de stemming wel iets vriendelijker. Dat is echter niet meer dan een gevoel en onvoldoende om de notering te beïnvloeden. Barneveld noteert de vrije kuikens daarom onveranderd op € 0,72 tot € 0,74 per kilo.

Kuikenprijzen trekken voorlopig niet aan

Verlaging van het aanbod kan verlichting brengen. Verschillende slachterijen hebben contracthouders gevraagd minder op te zetten. Het effect daarvan wordt over een paar weken verwacht. De prijsval van de afgelopen tijd wordt echter niet veroorzaakt door het aanbod, maar door het wegvallen van vraag. Pas als die herstelt, wordt de echte verlichting verwacht. Op dat moment zullen kuikenprijzen nog niet direct aantrekken, want een deel van de vraag zal dan worden ingevuld met vlees uit de vriezer.

Prognose: prijsdruk duurt voort.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.