Afzet kalfsvlees blijft zeer moeizaam

16-04-2020 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Het blijft nog altijd zeer slecht gesteld met de handel in vleeskalveren. De afzet van kalfsvlees ligt bijna volledig op z’n gat door de weggevallen vraag vanuit de horeca in binnen- en buitenland.

Zicht op verbetering is er maar nauwelijks. Prijzen voor rosékalveren lagen volgens meerdere handelaren vorige week rond de € 2,75 per kilo. Een notering wordt er nog altijd niet afgegeven.

Aanbod groter dan vraag

Ook deze week is het aanbod aan vleeskalveren veel groter dan de vraag vanuit de slachterijen. Er wordt daarom al minder geslacht en flink wat geschoven in de slachtprogramma’s. Dat zorgt hier en daar voor iets meer lucht, maar het zorgt niet voor verbetering van de afzet van het vlees. Er gaat nog altijd meer vlees de vriezer in dan uit.

Hoop op pakket aan steunmaatregelen

In de sector werd gehoopt op een pakket aan steunmaatregelen vanuit de overheid, maar die komen er voorlopig niet. Minister Carola Schouten van landbouw heeft in een gesprek met Food & Agribusiness aangegeven dat de prioriteit nu eerst bij groepen liggen die echt in nood zijn. Ze sluit eventuele steunmaatregelen voor de vleeskalverhouderij niet uit.

Roeien met riemen die er zijn

Voorlopig zal de sector echter moeten roeien met de riemen die er zijn. De afzet naar de retail is er daar één van, maar kan het grote gemis van de afzet naar horeca niet vervangen. Het kan worden gezien als een druppel op een gloeiende plaat. Voorzichtig wordt gehoopt dat coronamaatregelen worden versoepeld en dat de horeca, in afgeslankte vorm weliswaar, weer open mag en meer gaat afnemen.

Prognose: stroeve markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Bussink
Frank Bussink RedacteurBeheer