Afzet kalfsvlees moeizaam door coronamaatregelen

30-03-2020 | |
Product kalfsvlees gereed gemaakt voor export. - Foto: Jan Willem Schouten
Product kalfsvlees gereed gemaakt voor export. - Foto: Jan Willem Schouten

Opzet van vleeskalveren gaat wel door.

Het wegvallen van de horeca-afzet en een belangrijk deel van de export naar Italië, Frankrijk en Duitsland treft de vleeskalverintegraties hard. Toch blijven de integraties kalveren opzetten. Dit meldt een woordvoerder van de VanDrie Group, de grootste integratie.

Er zullen wel wat minder dieren worden opgezet dan de laatste tijd het geval was. Voor zowel blank- als rosékalveren zijn de laatste week ook geen noteringen meer afgegeven. De kalfsvleesmarkt is in ongewisse door de coronacrisis.

Verwaarding kalfsvlees

Het is niet alleen het wegvallen van markten dat de integraties treft. Ook de verwaarding door de keten heen raakt verstoord. Voor bepaalde luxe onderdelen is bijna geen bestemming meer te vinden. Een deel van het vlees moet dus de vriezer in, in afwachting van betere tijden.

Ondertussen stijgen de prijzen voor voergraan, een belangrijke voergrondstof. Daar staat wel weer tegenover dat de prijzen voor zuivelgrondstoffen sterk dalen.

Slachtlijnen draaiende houden

Nog een uitdaging, waar de integraties het hoofd aan moeten bieden, is het draaiende houden van de slachtlijnen. Opmerkelijk genoeg lijkt het behouden van voldoende productiepersoneel een minder zorg (ook al komt er veel uit het buitenland) dan het overeind houden van de keuringen. Hierover zijn de signalen verdeeld. Tot nog toe kunnen de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) echter voldoende mensen blijven inzetten.

Bekijk de marktprijzen van vleeskalveren

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer