Afzet mindere partijen uien is lastiger

30-01-2020 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Het zijn andere tijden op de uienmarkt dan voor de jaarwisseling.

De prijzen staan onder druk, omdat zowel in Nederland maar ook in andere Europese landen kwalitatief mindere partijen uien op de markt drukken. En de afzetmogelijkheden voor deze mindere partijen zijn deze periode beperkter. De beurs in Emmeloord verlaagt de notering voor uien 30% grof met € 0,50 naar € 11 tot € 13 per 100 kilo. Voor uien 60% grof wordt € 0,25 lager genoteerd op € 12 tot € 14 per 100 kilo. Er is wat meer aanbod van middelmaat uien, waardoor deze prijs iets harder daalt.

Baalprijs ook onder druk

De baalprijzen staan ook onder druk. Er wordt zo weinig handel gedaan dat er amper een prijs aan vast te plakken is. Verschillende verkopers proberen boven de € 15 te blijven hangen, want een stabielere prijs kan de vraag wat doen aantrekken.

De afzet was voor de jaarwisseling veel breder, ook voor de mindere partijen. Uien gaan in Duitsland vooral naar de retail. Duitse supermarkten willen sommige partijen niet hebben omwille van kwaliteitseisen. Ook in Frankrijk zijn uienprijzen op een laag niveau. Ook al exporteren deze landen niet zoveel uien als Nederland, de mindere partijen drukken wel op de prijzen. De vraag naar grove uien vanuit Europa is goed. Ook gaan uien prima naar Aziatische landen. De Afrikaanse landen zijn met kleinere volumes aan de markt.

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer