Afzet rundvlees loopt steeds wat beter

11-06-2020 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

De prijzen voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden ontwikkelen zich positief. Een vlotte handel zorgde vooral bij de iets zwaardere koeien voor hogere prijzen.

Het zijn ook deze koeien (O-kwaliteit en hoger) die momenteel goed worden gevraagd. De afzet van het luxere rundvlees loopt iets beter. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de horeca en foodservice weer open zijn, maar dat ook in het buitenland wat meer afzetmogelijkheden zijn. Voor veel slachthuizen is vooral het buitenland een belangrijk afzetkanaal.

Prijs omhoog

In Leeuwarden gaat de notering voor een O-kwaliteit koe omhoog naar maximaal €2,75 per kilo geslacht gewicht. Hoewel daarmee de positieve tendens van de voorbije weken wordt voortgezet, blijft het prijsverschil met vorig jaar nog heel erg groot. In week 24 van vorig jaar leverde een O-kwaliteit slachtkoe in Leeuwarden nog maximaal €3,10 per kilo geslacht gewicht op.

Zomermaanden

Ook over de komende periode zijn handelaren positief gestemd. Het aanbod aan slachtkoeien is niet overdadig. Hoe de prijs zich in de zomermaanden gaat ontwikkelen, is lastig te zeggen. Mochten veel consumenten niet op vakantie gaan, dan zal de vraag vanuit de retail aantrekken. Anderzijds levert dat een daling van de vraag vanuit het buitenland op.

Prognose: minimaal stabiel.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer