Afzet uien verloopt niet soepel

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het is niet druk op de uienmarkt. Er worden weinig zaken gedaan.

Dat is terug te zien in de telersprijs die deze week daalt op de beurs in Emmeloord. Voor gele zaaiuien, zowel 30% als 60% grof, wordt € 1 lager genoteerd op € 17 tot € 20 per 100 kilo.

Geen grote afzetvolumes

Aan de ene kant komt de prijsdaling tot stand door de rustige vraag van afnemers. Bepaalde landen zoals Mauritanië, Guinee en Groot-Brittannië zijn wel redelijk stabiele afnemers vanaf januari, maar grote volumes gaan er niet meer weg. De uienmarkt lijkt meer een push-markt dan een vraagmarkt. De telersprijzen die voorgaande weken op een hoger niveau kwamen zorgden dat verwerkers de baalprijzen ook omhoog wilden. De rek is ondertussen uit de baalprijzen, omdat de Nederlandse baalprijs ten opzichte van andere Europese landen duurder is. De afzet binnen Europa loopt wel, maar dat draait met name om kwalitatief goede uien die richting de retail gaan. Lokaal zijn Duitse, Franse en Spaanse uien goedkoper, waardoor het lastig is om daar een voet tussen de deur te krijgen. De mindere vraag is ook terug te zien in de gemiddelde weekafzet na de jaarwisseling, welke is gedaald naar gemiddeld 17.483 ton per week (week 1 t/m 5). Voor de jaarwisseling was de gemiddelde weekafzet 30.154 ton. Deels voelt de uienmarkt dan ook rustiger aan, omdat verwerkers en sorteerders wekelijks minder uien verwerken dan de capaciteit toelaat.

Mindere uien loslaten

Aan de andere kant daalt de telersprijs deze week iets omdat telers iets makkelijker uien van mindere kwaliteit loslaten. Schot is onder andere een probleem door ongelijke opkomst en droogte van het gewas dit groeiseizoen. Het tijdstip van MH-bespuiting is daardoor niet altijd even goed geweest voor alle uien en dat wordt meer merkbaar in de schuur.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.