Doorgaan naar artikel

Afzetorganisaties samen verder als Oxin Growers

Directie/voorzitters/bestuur Oxin Growers, vlnr: Jan Oosterom (voorzitter), Ton van Dalen (commercieel directeur), Aad Sonneveld (bestuurslid) en Hans Prins (financieel directeur). - Foto: Leander Varekamp

Directie/voorzitters/bestuur Oxin Growers, vlnr: Jan Oosterom (voorzitter), Ton van Dalen (commercieel directeur), Aad Sonneveld (bestuurslid) en Hans Prins (financieel directeur). - Foto: Leander Varekamp

Groente- en fruitafzetorganisaties Best of Four en Van Nature gaan vanaf 1 januari als Oxin Growers verder. Oxin wordt actiever in belangenbehartiging.

Dat zegt Jan Oosterom, de beoogd voorzitter van de fusievereniging. De telersverenigingen besloten in september te fuseren. Dinsdag 3 december gaven de leden van Best of Four en Van Nature goedkeuring aan de nieuwe naam en aan het gezamenlijke GMO-programma. De naam Oxin is afgeleid van auxine, een sturend planthormoon.

Met 265 leden en 1.029 hectare glasgroente wordt de nieuwe coöperatie de grootste afzetvereniging voor glasgroente in Nederland. De nieuw gebundelde organisatie heeft daarnaast 2.105 hectare vollegrondsgroente en 1.682 hectare fruit.

Toenemende inkoopmacht

De fusie is een antwoord op de toenemende inkoopmacht bij retail en handel, stelden de partijen bij de bekendmaking in september. Door de omvang na de fusie verwacht de nieuwe vereniging een serieuzere gesprekspartner te worden voor overheden en (retail-)organisaties en de producten van de leden nog beter te kunnen vermarkten. Daarnaast helpt deze stap de continuïteit van de nieuwe coöperatie voor leden te waarborgen met een betrouwbaar en relatief goedkoop afzetsysteem en een efficiënte organisatie, aldus de organisatie.

Lees verder onder de tweet

Belangenbehartiging

Oosterom merkt dat sinds de aankondiging van de fusie meer beroep wordt gedaan op de afzetorganisaties om mee te praten over verschillende sectorzaken. “We zullen straks in onze bestuursvergaderingen ook steeds belangenbehartiging duidelijk op de agenda zetten om standpunten te bepalen en te beslissen waar we wel en niet voor onze telers een belangrijke waarde aan hechten. We zullen niet overal aan kunnen meedoen. Het is wel belangrijk om uit de praktijk mee te praten; er worden steeds vaker op afstand besluiten genomen over de sector.”

Omzet Best of Four boven begroting

Voor Best of Four zijn dinsdagmiddag ook de jaarcijfers van 2018 goedgekeurd en werd het lopende afzetjaar belicht. Best of Four heeft dit jaar een omzetstijging van circa € 10 miljoen (tot 1 december) door betere prijzen in glasgroente. Bij hardfruit is de prijs iets minder dan andere jaren. In 2018 bedroeg de opgetelde kale productomzet van de afzetorganisatie circa € 320 miljoen. De nettowinst lag dat jaar iets onder de € 150.0000, licht Oosterom toe.

Voor de teler wordt het niet duurder

Op 1 januari gaan de organisaties Best of Four en Van Nature dus op in Oxin Growers. De belofte aan telers dat de kosten na de fusie niet hoger uitvallen, is ingelost, aldus Oosterom. De fusievoordelen op kostenniveau zullen later volgend jaar tastbaarder worden, als de huur van een van de hoofdkantoren wordt stopgezet.

Lees meer over

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin