Afzetprijzen in voedingsindustrie blijven gelijk

28-10 | |
Kaasfabriek. - Foto: Koos Groenewold
Kaasfabriek. - Foto: Koos Groenewold

De afzetprijzen in de voedingsmiddelenindustrie blijven in september nagenoeg gelijk in vergelijking met augustus. De prijzen zijn wel 22% hoger dan in 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De producentenprijsindex (PPI) geeft weer hoe de afzetprijzen zich ontwikkelen in de bedrijfstakken. Voor voedingsmiddelen bedroeg de PPI in september dit jaar 141,3 punten (100 = gemiddelde afzetprijzen in 2015). Dat is vrijwel hetzelfde als in augustus, toen was de index 141,1 punten. De sterke stijging in de afzetprijzen lijken hiermee af te vlakken. De afgelopen drie maanden is de PPI rond de 140 punten. Hoewel dit nog steeds het hoogste niveau ooit is, neemt de snelle stijging af. Sinds januari dit jaar is de PPI iedere maand met gemiddeld 2% toegenomen, met als hoogtepunt april toen de maandmutatie 5,2% bedroeg. Ook in andere industriesectoren is een afvlakking te zien.

De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 enorm groot. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

Vertrouwen op dieptepunt

Het producentenvertrouwen in de voedingsmiddelenindustrie is verder gedaald in oktober 2022. In september waren ondernemers als pessimistisch over hun orderpositie, bedrijvigheid en voorraden. Hoe optimistischer of pessimistischer de ondernemers gestemd zijn, des te meer zal de waarde van het producentenvertrouwen positief of negatief afwijken van de nullijn. In oktober is de stemmingsindicator -4,5%. In september was dit nog -1%. De ondernemers in de voedingsindustrie geven nu op alle indicatoren een negatief oordeel, met name bedrijvigheid wordt laag ingeschat (-10%). Vorige maand waren de producenten nog wel positief over de orderpositie en voorraden, in oktober niet meer.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer