Afzetprijzen industrie hoog, maar stijging zwakt af

30-09 | |
Foto: Canva/ Elena Photo
Foto: Canva/ Elena Photo

De afzetprijzen van levensmiddelen verbreken wederom een record in augustus. Nog nooit berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een producentenprijsindex (PPI) die zo hoog was. Al lijkt de stijging wel af te zwakken.

Voor de maand augustus scoort de PPI een indexscore van 140,6 punten (100 = de gemiddelde afzetprijs van voedingsmiddelen in 2015). In juli was dit 140,5 punten. De PPI stijgt veertien opeenvolgende maanden. Begin dit jaar namen de afzetprijzen in record snelheid toe met een mutatie van 4,4% in januari 2022. De groei zwakt de afgelopen drie maanden al af, en in vergelijking met juli stegen de prijzen met 0,1% in augustus. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen met 22,1% gestegen.

Dat is fors hoger dan de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) voor voedingsmiddelen, die aangeeft wat huishoudens uitgeven aan voeding. Het CBS berekende voor augustus dit jaar een CPI van 125,8 (100 = gemiddelde prijs in 2015).

Toegenomen kosten

Het toenemen van de producentenprijs is voornamelijk te wijten aan de toegenomen kosten voor energie en transport. Daarbovenop heeft de oorlog in Oekraïne nog verdere druk gezet op de prijzen.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer