Afzetvolume uien tandje lager in december

31-12-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
IMG_mpv411111-008

Het afgelopen coronajaar heeft de uiensector geen windeieren gelegd.

Tot en met week 50 zijn er 736.293 ton uien afgezet. Het eerst halfjaar van dit seizoen kwam de afzet 5 weken boven de 40.000 ton, met een weekrecord van 47.077 ton begin november. In december neemt het volume af naar 34.000 per week. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis.

Lees verder onder de grafiek.

Gaten vullen

Nederlandse uien weten voor een deel gaten te vullen in de markt. Zo gebeurde dat ook dit seizoen toen India een exportverbod voor eigen uien instelde om de eigen markt te beschermen tegen torenhoge prijzen. De logistieke mogelijkheden, goede houdbaarheid van uien door het grote aantal zonuren maken dat de Nederlandse uien een goed exportproduct zijn. Extra vraag van landen, waar India normaliter uien afzet, zorgde voor een goede afzet met hogere telersprijzen, waardoor sommige telers makkelijker (een gedeelte) verkochten. Zo ontving de Filipijnen bijna 33.000 ton uien (+126% ten opzichte van vorig jaar) en Bangladesh ruim 24.000 ton, waar andere jaren nauwelijks een Nederlandse ui naartoe ging.

De belangrijkste Europese afnemer is Groot-Brittanniƫ met 47.609 ton uien. Dat is geen record, mede omdat door corona groothandels gesloten waren en minder uien werden ingekocht. Wel was de vraag vanuit Britse supermarkten goed door hamstergedrag voor de brexit-deal.

Bekijk marktprijzen uien

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.