Agrarisch BASF verkoopt meer volume, omzet daalt

26-02 | |
Martin Brudermueller, CEO van BASF, tijdens de presentatie van de jaarcijfers. - Foto: ANP
Martin Brudermueller, CEO van BASF, tijdens de presentatie van de jaarcijfers. - Foto: ANP

De agrarische tak van chemieconcern BASF verkocht in 2020 een groter volume aan producten, maar de omzet daalde met 2%.

De tak verkocht 5% meer volume tegen een 2% hogere prijs, maar ze had vooral te maken met negatieve wisselkoerseffecten waardoor de omzet daalde tot € 7,7 miljard. De grootste productgroep van agrarisch BASF zijn de herbiciden, gevolgd door fungiciden. In beide productgroepen daalde de omzet, met respectievelijk 6% en 2%. De groep herbiciden maakt voor 32% uit van de agrarische omzet en fungiciden met 32%. In de zaden en insecticiden werd wel meer omzet gemaakt.

Minder afzet herbiciden

In de grootste agrarische markt voor BASF, Noord-Amerika, daalde de omzet met ruim 3% door een ‘aanhoudend uitdagende markt, in het bijzonder voor herbiciden en fungiciden’. Noord-Amerika is goed voor 39% van de agrarische omzet. Europa is goed voor 27% van de omzet. Daar daalden afgelopen jaar de verkochte volumes, voornamelijk van herbiciden en fungiciden, door het droge weer in grote delen van Europa. De omzet daalde met 4%.

Groei in agrarisch segment

De ebit, het resultaat voor rente en belastingen, van het agrarische segment daalde met 11%, voornamelijk door negatieve wisselkoerseffecten.

Hoewel de agrarische tak goed is voor 13% van de totale omzet van BASF en voor 24% van de totale ebitda, gingen de meeste R&D-uitgaven naar agrarische oplossingen, namelijk 40% van de in totaal € 2,09 miljard aan R&D-uitgaven.

Voor het lopende jaar verwacht het Duitse chemieconcern een groei in het agrarische segment. Mede door een hogere productie in Europa en ook in de VS, waar een handelsovereenkomst met China de agrarische export een boost kan geven.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.