Doorgaan naar artikel

Agrarisch Bayer plust in omzet in 2019

CEO van Bayer, Werner Baumann, tijdens de presentatie van de jaarcijfers van het chemieconcern. - Foto: ANP

CEO van Bayer, Werner Baumann, tijdens de presentatie van de jaarcijfers van het chemieconcern. - Foto: ANP

De omzet van de agrarische divisie van chemiereus Bayer steeg in 2019 met 39%. Dat was vooral het gevolg van de overname van Monsanto halverwege 2018. Wordt de omzet aangepast alsof de overname in 2018 al een feit was, dan steeg de omzet met 1,4%.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf donderdag 27 februari presenteerde. De omzet van de agrarische divisie bedroeg € 19,8 miljard, tegenover € 14,3 miljard vorig jaar. Bayer wist vooral meer omzet te halen uit maiszaad en insecticiden. Ook werd er meer omzet gemaakt met groentezaden, waar De Ruiter zaden uit Bleiswijk onderdeel van is. De Ebitda, de winst voor rente, belasting en afschrijving, daalde met 13,4%. Worden de ‘speciale items’ hieruit gehaald, zoals kosten gepaard gaande met de overname van Monsanto, desinvesteringen en rechtszaken, dan steeg de Ebtida met 81%.

Tevreden over winststijging

De totale omzet van de chemiereus kwam uit op € 43,5 miljard, een groei van 3,5% aangepast aan de overname (18,5% werkelijke omzet). De winst steeg met 141,4% naar € 4,1 miljard, mede door de verkoop van een aandeel in een chemisch bedrijf. Bayer is blij dat het hiermee de financiële doelstellingen heeft behaald, “vooral gezien de tegenslagen in met name de agrarische sector als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China en het extreme weer dat in veel delen van de wereld de teelt van onze klanten en daarmee ons ook beïnvloedde”.

Rechtszaken over glyfosaat en dicamba

Tijdens de presentatie van de cijfers gaf CEO Werner Baumann ook een update over het aantal aanklachten tegen Bayer omtrent glyfosaat. Het aantal aanklachten stond op 6 februari op ongeveer 48.600, ongeveer 5.900 meer dan afgelopen oktober toen Bayer de vorige update gaf. Baumann wilde niet ingaan op details in het bemiddelingsproces waar Bayer momenteel in zit in een poging tot een schikking te komen met de aanklagers. Daarnaast noemde de topman ook de rechtszaak die een boer aanspande vanwege het actieve bestandsdeel dicamba. Hierin werd onlangs een eerste uitspraak gedaan, waarbij Bayer en BASF schuldig bevonden werden. Volgens Bayer heeft de tegenpartij, een boer die claimt dat zijn perzikbomen ziek zijn geworden doordat dicamba van naastgelegen bedrijven naar zijn boomgaarden waaide, geen enkel bewijs geleverd dat er dicamba aanwezig was op het getroffen bedrijf.

Beheer
WP Admin