Doorgaan naar artikel

Agrarisch kartelonderzoek is gewenst

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Commentaar
ACM zegt de signalen uit de markt uiterst serieus te nemen. Kartels zijn streng verboden. - Foto: Canva premium

ACM zegt de signalen uit de markt uiterst serieus te nemen. Kartels zijn streng verboden. - Foto: Canva

De Autoriteit Consument & Markt is bezig met een onderzoek naar kartelvorming in de agrarische sector.

Lopende het onderzoek laat de autoriteit nog niets los, maar het gaat om handelaren die onderling afspreken om voor een min of meer vaste prijs producten in te kopen.

Geruchten en gevoelens over partijen die hun marktmacht misbruiken gaan wel vaker rond in de sector. En dat is ook niet gek; er zijn op zo’n markt een handjevol handelaren, tegenover duizenden telers of veehouders die van hun product af willen voor een redelijke prijs.

Kartelvorming van alle tijden

Vorige maand legde de autoriteit boetes op aan handelaren in frituurvet. Bedrijven spraken onderling af wie wanneer bij welke horeca-ondernemer gebruikt frituurvet inkocht en voor welk bedrag.

Ook in de handel zijn zulke praktijken niet nieuw: in 2013 was de toenmalige NMA, de mededingingsautoriteit die is opgegaan in de huidige ACM, een mislukt kartel in plantuien op het spoor. Dat betrof zeven bedrijven, die toentertijd 80% van de markt in handen hadden. Ze wilden het aanbod plantuien verkleinen om een hogere prijs te krijgen. En de anderen hadden het nakijken. Tot iemand de autoriteit tipte en de boel aan het rollen kwam.

ACM zegt de signalen uit de markt uiterst serieus te nemen. Kartels zijn streng verboden, ze kunnen grote economische schade toebrengen aan andere bedrijven. Daarom is het goed dat de autoriteit nu deze signalen uit de agrarische sector oppikt.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin