Rob Baan: ‘Gezonde voeding produceren, dat is onze taak’

27-10-2021 | |
Rob Baan is directeur van Koppert Cress en Agrarisch Ondernemer van het jaar 2020. - Foto: Dennis Wisse
Rob Baan is directeur van Koppert Cress en Agrarisch Ondernemer van het jaar 2020. - Foto: Dennis Wisse

Tuinder Rob Baan mag zich nog even Agrarisch Ondernemer van het jaar noemen. De vorige winnaar is nu lid van de jury. “Wat mij betreft is mijn opvolger tot het uiterste gedreven om gezonde voeding te produceren.”

Dit jaar is de verkiezing van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar vanwege de coronamaatregelen niet gehouden. Directeur Rob Baan van tuinbouwbedrijf Koppert Cress, winnaar in 2020, ziet daar een voordeel in. Met een glimlach: “Ik ben de enige van de 25 Agrarisch Ondernemers van het Jaar die dat twee jaar lang is.”

Het bedrijf produceert cressen, microgroenten en andere smaakmakers en zet deze af in de horeca over de hele wereld. Koppert Cress heeft inmiddels licentiehouders over de hele wereld. De jury omschreef hem als ‘ondernemer in de buitencategorie’.

Omzetverlies door corona

Het omzetverlies van het bedrijf liep door corona op tot € 30 miljoen. De R&D-afdeling is wegbezuinigd, de afdeling marketing is fors gekrompen. “Als ik nu binnenkom, krijg ik tranen in mijn ogen. Ons bedrijf heeft forse klappen opgelopen”, zegt Baan.

Inmiddels draait het bedrijf redelijk goed. Hij maakt weer winst. “Ik hoop over twee jaar terug te zijn op ons oude niveau.”

Oud-winnaar nu jurylid

Komende verkiezing is hij als oud-winnaar lid van de jury. “Ik vind dat de winnaar tv-proof moet zijn. Wat mij betreft is hij of zij tot het uiterste gedreven om gezonde en lekkere voeding te produceren. De nummer 1 moet dat verhaal goed kunnen vertellen. Het hebben van een langetermijnvisie vind ik ook belangrijk. Een topondernemer laat zich niet bepalen door de waan van de dag, hij denkt twintig jaar vooruit en houdt vast aan zijn kerndoelen.”

De stad gezond maken, dat is de primaire taak van boeren en tuinders

Gezond producten maken

De stad gezond maken, dat is de primaire taak van boeren en tuinders, vindt Baan. “Als we slecht voedsel produceren, gaat de stad op termijn dood. De Nederlandse agrofoodsector doet het in dit opzicht niet goed. De verwerkende bedrijven voegen zout, suikers en vetten toe. Van in principe gezonde grondstoffen zoals melk en aardappelen worden ongezonde producten gemaakt. In dit land worden 700 miljoen frikadellen gegeten, zo’n 1,3 miljoen mensen kampen met diabetes, de ziekenhuizen liggen vol met coronapatiënten met overgewicht. Is dat allemaal eigen verantwoordelijkheid van consumenten? Nee, zeg ik, de agrofoodsector is ook schuldig door producten in de schappen te zetten die ongezond zijn. Boeren, tuinders en verwerkers moeten hun vak weer serieus nemen en gezonde producten maken. Ik hoop dat de sector tot inkeer komt. Mijn opvolger als Agrarisch Ondernemer van het jaar kan daaraan hopelijk een bijdrage leveren.”

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur


Beheer