Agrarische export iets toegenomen ondanks corona

22-01 | |
Sierteeltproducten zijn de grootste productgroep met een exportwaarde van € 9,5 miljard, net iets meer dan in 2019. - Foto: ANP
Sierteeltproducten zijn de grootste productgroep met een exportwaarde van € 9,5 miljard, net iets meer dan in 2019. - Foto: ANP

De landbouwexport groeide in 2020 naar een waarde van € 95,6 miljard, een toename van 1% ten opzichte van 2019.

Daarmee doet de landbouwexport het beter dan de totale goederenexport die juist daalde met 7% vanwege de coronacrisis. Dat melden Wageningen Economic Research en het CBS in het jaarlijkse overzicht van de agrarische exportwaarde.

Duitsland veruit belangrijkste bestemming

Het is een raming die normaal gesproken wordt gepresenteerd op de Grüne Woche in de Duitse hoofdstad Berlijn. Die grootste beurs op het gebied van voeding en landbouw gaat dit jaar niet door vanwege corona. Duitsland is en blijft veruit de belangrijkste bestemming, van de totale agrarische export gaat bijna € 25 miljard naar onze oosterburen, dat is 4% meer dan in 2019.

Sierteeltproducten zijn de grootste productgroep met een exportwaarde van € 9,5 miljard, net iets meer dan in 2019. Vlees is het tweede product, maar kromp wel met 3% naar € 8,7 miljard. Zuivel en eieren en groente daalden eveneens. De fruitexport steeg wel met 11%, maar dat komt vooral door de gestegen wederuitvoer.

€ 68,3 miljard aan Nederlandse makelij

Van de totale landbouwexport van € 95,6 miljard komt € 68,3 miljard voor rekening van export van producten van Nederlandse makelij, de resterende € 27,3 miljard is wederuitvoer. De export levert volgens de berekeningen van WUR en CBS € 42 miljard aan exportverdiensten op. Dat is de waarde die de Nederlandse economie overhoudt aan de export (uitvoerwaarde min de importwaarde die nodig was in de Nederlandse productieketen om de uitvoer mogelijk te maken). De exportwaarde inclusief landbouwgerelateerde goederen, zoals kunstmest en landbouwmachines, kwam in 2020 uit op ruim € 105 miljard, de totale exportverdiensten zijn dan ruim € 46 miljard.

Onzekerheid door lockdowns

De handelsgegevens zijn grotendeels op basis van gerealiseerde handelscijfers, de laatste twee maanden zijn geraamd. Vanwege de coronacrisis en de lockdowns aan het eind van het jaar zijn de onzekerheden groter dan in andere jaren.

De onderzoekers van WUR en CBS geven aan dat de handel in landbouwgoederen het beter heeft gedaan dan andere goederen. Verder is de invoer uit EU-landen in de lente veel harder geraakt dan uit niet EU-landen, maar vervolgens ook sneller hersteld. Per sector zijn er eveneens grote verschillen. De sierteelt werd eerst keihard geraakt, maar herstelde goed. Andere producten zoals vlees en groenten hebben nog steeds veel last van de coronacrisis.

Trots op de exportprestaties

Demissionair minister Carola Schouten van LNV is trots op de exportprestaties, zegt ze in een reactie op de cijfers. Dit jaar niet in Berlijn op de Grüne Woche, maar vanuit Den Haag. Ze wijst erop dat de Nederlandse boeren, tuinders en vissers, net als veel andere bedrijven en sectoren, niet het makkelijkste jaar achter de rug hebben. “De coronacrisis, maar ook de brexit, zet de handel van de landbouwgoederen op scherp. Ik kan daarom niet vaak genoeg zeggen hoe trots ik ben op de werklust, weerbaarheid en flexibiliteit van de agrarische producenten en de voedselketen, zoals de logistiek en verwerking in ons land. We zijn er nog niet. De coronacrisis laat ook dit jaar nog sporen na en er ligt zowel nationaal als in Europa een belangrijke taak om de handel nog duurzamer te maken.”

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.