Agrarische werkgevers vragen meer advies

Foto: Diederik van der Laan
Foto: Diederik van der Laan

Agrarische werkgevers maken steeds vaker gebruik van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw voor informatie over cao’s, wet- en regelgeving en personeelsvraagstukken.

In 2019 kwamen ruim 3.700 vragen van agrarische werkgevers binnen, 11% meer dan een jaar eerder. De website www.werkgeverslijn.nl werd vorig jaar door meer dan 200.000 bezoekers bezocht. Door een financiële bijdrage van Colland Arbeidsmarkt kunnen agrarische werkgever gratis gebruikmaken van de werkgeverslijn.

Cao’s en wetgeving

De meeste vragen in 2019 kwamen vanuit de glastuinbouwsector en de open teelten. Veel vragen werden gesteld over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en de Private Aanvulling WW (PAWW).

Veel vragen gingen over de regeling PAWW, die per 1 januari 2019 werd ingevoerd

Het aantal vragen dat de Werkgeverslijn land- en tuinbouw krijgt, wordt sterk beïnvloed door ontwikkelingen in cao’s en wetgeving. Op cao-gebied was 2019 een relatief rustig jaar, maar nieuwe regelingen en wetgeving zorgde voor een stijging van het aantal vragen. De werkgeverslijn kreeg afgelopen jaar veel vragen over de regeling PAWW die per 1 januari 2019 werd ingevoerd. “De vragen van werkgevers gingen in eerste instantie over het doel en de verplichting van de regeling: waar is het voor en waarom moeten wij hieraan deelnemen”, vertelt Diana Eleveld, adviseur cao en arbeidsrecht van de werkgeverslijn. “Verderop in het jaar gingen de vragen met name over de bereikbaarheid van de stichting PAWW en kregen we veel opmerkingen over de administratieve verwerking van de regeling.”

Oproepkrachten

Ook kwamen er veel vragen over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), met name over de veranderingen van de WW-premie en het vaste aanbod voor oproepkrachten. Werkgevers waren zich aan het voorbereiden op de grote veranderingen die deze wet met zich meebrengt. Eleveld: “Er werd veel gevraagd naar de verplichting voor het hebben van een schriftelijke arbeidsovereenkomst om de lage WW-premie te mogen toepassen. Maar nog meer werd er gevraagd naar hoe de nieuwe regels toegepast moeten worden voor oproepkrachten. Het werken met een vaste arbeidsomvang is voor werkgevers soms lastig. omdat ze te maken met weersinvloeden en seizoensmatige teelten.”

Beukema
Eric Beukema Redacteur
Meer over


Beheer