Agribusiness-bedrijven haken af voor gesprek Remkes

10-08-2022 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Diverse bedrijven uit de agribusiness hebben zich afgemeld voor een gesprek met Johan Remkes volgende week over de stikstofplannen van het kabinet.

Onder andere voerleverancier Agrifirm, zuivelcoöperatie FrieslandCampina, varkensverwerker Vion en de Nederlandse vereniging van de diervoederindustrie Nevedi laten weten voorlopig de uitnodiging niet aan te nemen. De organisaties willen dat Remkes er eerst uitkomt met de boeren en hun belangenorganisaties, voordat zij met Remkes om tafel gaan.

Zo stelt Agrifirm dat het een voorwaarde is dat eerst gesprekken plaatsvinden met de belangenbehartigers van de primaire sector, omdat het in eerste instantie gaat om de toekomst van de individuele boeren en telers. Pas daarna wil de coöperatie zijn eigen visie delen, over de noodzaak van bescherming van het verdienmodel van boeren en de mogelijkheden die er liggen op gebied van innovatie.

A-ware gaat niet

Zuivelverwerker A-ware liet al eerder weten niet in te gaan op de uitnodiging zolang het Kabinet vasthoudt aan de huidige doelen en aanpak. Ook veevoerleverancier De Heus wees de uitnodiging al eerder publiekelijk af omdat deze vindt dat Remkes eerst met boerenbelangenbehartigers om tafel moet voordat deze met ketenpartijen spreekt. Anderen wilden eerst afwachten wat het gesprek met de boerenorganisaties vorige week zou opleveren.

Dat er waarschijnlijk minder bedrijven komen dan uitgenodigd, is vooralsnog geen reden om het gesprek te heroverwegen op de burelen van Remkes. Daar wordt momenteel nog geïnventariseerd wie er wel en niet van de uitnodiging gebruik zullen maken. “De ministers komen sowieso en het is ook belangrijk dat er over financiering gesproken wordt,” aldus de woordvoerder van Remkes.

Tien partijen gaan wel

Volgens de woordvoerder hebben tien partijen de uitnodiging wel aangenomen: vier banken, de Nederlandse vereniging van banken, supermarktkoepel CBL en vier bedrijven. Wie dit precies zijn wordt niet vrijgegeven. Onder de banken zijn in ieder geval Rabobank en ABN Amro, zo bevestigen zij tegenover persbureau ANP.

Het gesprek met de agribusiness staat gepland voor 18 augustus. Volgende week maandag is er eerst een gesprek met natuur- en milieuorganisaties. Woensdag wordt gesproken met de werkgeversorganisaties VNO/NCW, MKB Nederland en Bouwend Nederland. In de week daarop komen ook de decentrale overheden, zoals de provincies, nog aan tafel met kabinet en Remkes om het over stikstof te hebben.

Eerder plan

Diverse van de genoemde agribusiness-bedrijven kwamen nog geen jaar geleden flink onder vuur te liggen bij boerenorganisaties, nadat een plan online verscheen op de website van hun samenwerkingsverband AgriNL. Hierin werd voorgesteld hoe de stikstofproblematiek aangepakt moest worden. Behalve LTO – die aangaf niet achter het plan te staan – zaten er geen andere boerenorganisaties in het collectief. Die reageerden woest dat agribusinessbedrijven collectief plannen voor hen maakten zonder overleg. Het plan werd snel van de website gehaald.
Medeauteur: Lydia van Rooijen
Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer