Agrifirm korte bewaarpool betaalt € 16,90

22-02 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De gele uien in de korte bewaarpool van Agrifirm hebben € 16,90 per 100 kilo opgebracht. Dat heeft Agrifirm bekendgemaakt.

Leden van Agrifirm ontvangen bovenop de poolprijs een ledenvoordeel van € 1,25 per ton. Daarmee komt de poolprijs uit op € 170,25 per ton. Agrifirm is tevreden met het resultaat. De poolprijs ligt namelijk boven de gemiddelde beursnotering in Emmeloord.

De poolprijs voor rode uien in de korte bewaarpool heeft Agrifirm vastgesteld op € 18 per 100 kilo. De korte bewaarpool valt tussen de looptijd van de af-landpool en de bewaarpool in.

Late oogst

De verkoop in de korte opslagpool is na de oogstperiode gestart en de laatste uien zijn in januari afgeleverd. In week 40 lag de beursprijs op zo’n € 12 per 100 kilo, maar door een aantrekkende vraag steeg de prijs door naar bijna € 19 per 100 kilo is week 45, daarna stabiliseerde de prijs enkele weken. Afrika sloot zijn grenzen echter eerder voor Nederlandse uien, waarna de vraag en dus de uienprijs afkalfde naar zo’n € 16 na de jaarwisseling.

De kwaliteit van de uien in de korte bewaarpool was matiger dan in voorgaande jaren. Het gemiddelde tarrapercentage kwam uit op 10%. Dat is wat hoger dan in voorgaande jaren. Dat is te wijten aan de slechte zaaiomstandigheden in het voorjaar en de soms late oogst. De vroegst gerooide uien hadden afgelopen jaar veruit de mooiste kleur en de minste tarra.

Knuivers
Martijn Knuivers Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.