Agrifirm wil meer grondstoffen uit Europa halen

28-05-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Vorig jaar is Agrifirm ook gestart met de ontwikkeling van een soja-, palm- en ontbossingsstrategie. Foto: Marten Sandburg Fotografie
Vorig jaar is Agrifirm ook gestart met de ontwikkeling van een soja-, palm- en ontbossingsstrategie. Foto: Marten Sandburg Fotografie

Agrifirm wil meer grondstoffen voor diervoeders uit Europa halen. Daarmee wil het inspelen op de groeiende vraag naar eiwit van Europese bodem. Dat staat in het donderdag gepubliceerde maatschappelijk jaarverslag van de coöperatie.

‘Door een toenemende maatschappelijke vraag naar eiwit van Europese bodem, is het investeren in de zelfvoorzieningsgraad van eiwitten in Europa van belang voor klanten van Agrifirm’, aldus het bedrijf in het verslag. Agrifirm maakt daarbij de opmerking dat het vindt dat grondstoffen daar geproduceerd moeten worden waar dat wat betreft ligging en klimaat het meest efficiënt is, maar dat het politieke en maatschappelijke sentiment niet genegeerd mag worden.

Agrifirm past koers 2020 aan

Vorig jaar is Agrifirm daarnaast gestart met de ontwikkeling van een soja-, palm- en ontbossingsstrategie. Die nieuwe strategieën moeten dit jaar geïmplementeerd worden. De coöperatie heeft de koers voor 2020 aangepast, omdat door geopolitieke ontwikkeling blijkt dat bepaalde herkomstlanden van grote grondstoffen nu minder van belang zijn dan andere regio‘s. Agrifirm werkt onder andere aan een inkoopplan voor grondstoffen met een groot volume uit Oekraïne.

Teelt veldbonen

Op kleine schaal deed Agrifirm in 2019 eerste ervaringen op met de teelt en verwerking van veldbonen. Dit jaar wordt het teeltvolume verder opgeschaald en de inzet van veldbonen verder onderzocht.

In 2019 is de coöperatie zich meer gaan focussen op de ontwikkeling van ketenconcepten die gericht zijn op kortere ketens, lokale grondstoffen, duurzaamheid en een beter verdienmodel voor de boer. Dit jaar komt Agrifirm met een ‘strategisch plan ketensamenwerking’.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer