Doorgaan naar artikel

Agrifoodhandel van EU stijgt ondanks corona

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De omvang van de Europese handel in agri- en foodproducten is in de eerste vijf maanden van dit jaar gestegen, ondanks de coronacrisis.

In de maanden maart tot en met mei is er echter wel sprake van een forse terugval. Dat blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie. In de eerste vijf maanden was in 2020 sprake van een stijging van de export van landbouw- en voedingsproducten naar buiten de EU. De totale waarde bedroeg € 75,8 miljard, 2,1% hoger dan in de vergelijkbare periode in 2019.

Groei van de export van tarwe en varkensvlees

Ook de invoer van landbouw- en voedingsproducten was hoger (0,9%) en steeg tot € 52,7 miljard. De maandelijkse export- en importwaarde van de 27 EU-lidstaten gezamenlijk daalde in mei van dit jaar met respectievelijk 7,5 en 4,5%. De groei van de export had vooral te maken met een groei van de export van tarwe en varkensvlees. Bij tarwe was er sprake van concurrerende prijzen en een aangetrokken internationale vraag, terwijl de groei van de export van varkensvlees met name te danken is aan de vraag uit China.

Export naar VS

De export naar de VS daalde in de eerste vijf maanden van het jaar met 5% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. De export van Europese kaas en olijfolie, getroffen door strafheffingen van de VS, daalde met 1%.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin