Doorgaan naar artikel

Agrifoodhandel wil effecten Farm-to-Fork in beeld

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Foto: ANP

Foto: ANP

Bij de nieuwe Europese Farm-to-Fork-strategie behoort aan gedegen studie naar de te verwachten gevolgen. Die ontbreekt nu, waardoor handel, voedingsindustrie en ook boeren niet kunnen inschatten wat de nieuwe strategie voor hen betekent.

Dit zei Marcel van der Vliet, voorzitter van de Europese agro-handelskoepel Celcaa, op een bijeenkomst van de Franse FC2A (de Fédération du Commerce Agricole et Agroalimentaire). De Celcaa vreest dat Europa als grootste agrifood-exporteur ter wereld, minder concurrerend wordt door het programma, omdat de EU andere accenten lijkt te willen leggen. Vorig jaar exporteerde de EU voor € 152 miljard aan agro- en voedingsproducten naar bestemmingen buiten de eigen handelsgrenzen.

Gevolgen van Covid-19

De conferentie van de FC2A was geheel gewijd aan de Green Deal van de EC. Ook de Franse minister van landbouw Julien Denormandie was daarbij aanwezig, evenals Coceral-voorzitter Philippe Mitko en een aantal Europarlementariërs.

Van der Vliet gaf ook aan dat de Europese agrifood-sector even goed de gevolgen ondervindt van Covid-19 als het toerisme en de horeca in Europa en dus ook de kans moet krijgen om financieel gezond te worden. “Om groener te kunnen worden, moeten we eerst uit de rode cijfers komen”, aldus Van der Vliet.

Voorzichtig met standaarden

Hij mist in de Farm-to-Fork-Strategy van de commissie een afgewogen blik op de rol en waarde van de handel. Van der Vliet: “De agrifood-handel werkt aanvullend op lokale productie en aanvoer. Ook is de handel essentieel bij het tot waarde brengen van producten die anders geen afzet zouden vinden op lokaal of regionaal niveau. Daarnaast speelt handel een vitale rol voor de voedselzekerheid.

Van der Vliet bepleitte ook dat de Farm-to-Fork-strategie begeleid zal worden met een informatie- en technisch assistentieprogramma voor handelspartners, zodat ook zijn hun productie-, en milieustandaarden kunnen verhogen. De EU moet echter voorzichtig zijn om de eigen standaarden op te leggen aan handelspartners elders. Dit draagt het risico van nieuwe handelsgeschillen in zich.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin