AgriNL: ondergronds gedoe

22-04-2022 | |
Vergaderboer Columnist
Tjibbe Joustra. - Foto: Roel Dijkstra
Tjibbe Joustra. - Foto: Roel Dijkstra

Buiten het zicht van de boeren werkt AgriNL gewoon door.

Dat is de onthutsende conclusie na het artikel van Jan Braakman onlangs in Food&Agribusiness. Om even op te frissen: de agrifood-industrie was vorig jaar druk bezig een toekomst voor boeren en tuinders uit te stippelen. Toen de plannen uitlekten, ontstond rumoer in de sector en de keutel werd snel publiekelijk ingetrokken. Maar ondergronds ging alles wel door. AgriNL liet de storm overwaaien en komt gewoon weer terug.

Gesprekken met beleidsbepalende figuren

Dat past helemaal in het straatje van voorzitter Tjibbe Joustra. Die werkt het liefst op de achtergrond. Hij heeft een hekel aan acties voor de bühne, maar ziet heil in gesprekken met beleidsbepalende figuren. Die kent hij nog goed. Van toen hij actief was in Den Haag.

In alles een tegenpool van Mark van den Oever en Sieta van Keimpema van FDF. Die kiezen voor het actiemodel met veel kreten. Maar ze hebben geen overleg met de degenen, die aan de knoppen draaien. Dat heeft tot nog toe weinig opgeleverd, zoals we hebben gezien.

Boeren zullen moeten volgen wat in de bobo-breinen wordt ontwikkeld

Wat Joustra met zijn AgriNL bereikt zien we niet. Toch geeft dat ondergronds gewroet een vervelend gevoel. De agri-industrie is afhankelijk van de boeren. Daar zullen ze echter niet als eerste aan denken. Hun eigen onderneming staat op nummer één. Zowel particulier als coöperatief. Boeren zullen moeten volgen wat in de bobo-breinen wordt ontwikkeld. Natuurlijk, LTO zit aan tafel, maar die kan nooit op tegen het geweld van de directeuren van de bedrijven, die bestaan bij de gratie van de boer. Maar die staat niet voor op het netvlies. De boer is middel, geen doel.

De nadruk op meedenken

Natuurlijk is het goed dat de industrie meedenkt over de toekomst van de landbouw. Maar dan met de nadruk op meedenken. En daar ontbreekt het aan bij AgriNL. Die willen denken voor de boer en dat is fout. Als Tjibbe Joustra een man van formaat is, betrekt hij nu ook de verschillende boerengroeperingen bij AgriNL. Het wordt dan een Landbouwcollectief, uitgebreid met mensen uit de agri-industrie.

Dan nemen boer en industrie samen de touwtjes in handen. En zo hoort het.Beheer