AgriNL: stikstofprobleem aanpakken via 113 regio’s

12-10-2021 | |
AgriNl wil zowel een oplossing voor de stikstofproblematiek, als perspectief voor landbouw en ruimte voor natuur. - Foto: Roel Dijkstra
AgriNl wil zowel een oplossing voor de stikstofproblematiek, als perspectief voor landbouw en ruimte voor natuur. - Foto: Roel Dijkstra

Elf van Nederlands grootste agribusinessbedrijven en LTO Nederland bepleiten een lokale gebiedsgerichte aanpak van de stikstofcrisis. De bedrijven en LTO, verenigd in AgriNL, lanceerden dinsdag 12 oktober een actieplan voor herinrichting van Nederland op regionaal niveau.

In het plan stellen zij een opdeling voor van Nederland in 113 regio’s. Per regio moet een herinrichtingsproces gestart worden. Ruimte moet volgens het plan komen van de 3% van de agrarische bedrijven die de komende tien jaar jaarlijks sowieso zullen stoppen. Daarnaast van 1% van de bedrijven die als piekbelaster uitgekocht zouden moeten worden. Dit moet een nieuwe overheidsdienst (of herinvoering van de Landinrichting) centraal coördineren: de Rijksdienst voor het Landelijk Gebied.

De overheid zou voor deze herinrichtingsprocessen de komende 10 tot 15 jaar jaarlijks € 1,5 tot € 2 miljard moeten uittrekken. Op deze manier willen de bedrijven en LTO zowel komen tot een oplossing voor de stikstofproblematiek en de woningnood, als perspectief behouden voor de landbouw en ruimte creëren voor de natuur.

Grond voor landbouw en natuur

Met de plannen zou 603.301 hectare grond vrij moeten komen. 583.301 hectare daarvan wil AgriNL inzetten voor landbouw en natuur. De laatste 20.000 hectare zou benut kunnen worden voor de bouw van 1 miljoen woningen en infrastructuur. Per jaar zouden tien regio’s moeten starten met uitwisseling van gronden en rechten.

In AgriNL zitten naast belangenbehartiger LTO elf bedrijven: Agrifirm, Avebe, De Heus, ForFarmers, Lely, Plukon Food Group, Rabobank, Royal Cosun, Royal FrieslandCampina, VanDrie Group en Vion Food Group.

Oproep

Tot nu toe opereerde AgriNL vooral achter de schermen. Dinsdag stond echter ook een paginagrote advertentie van de club in het Financieele Dagblad, met een oproep te komen tot een duurzaam perspectief voor Nederland en haar landbouw. Daarin roepen de bedrijven op tot een aanpak die leidt tot perspectief voor iedereen: van boeren tot bouw, en van natuur tot infrastructuur.

FDF woest

Farmers Defence Force reageert woest op het plan van AgriNL. Voorzitter Mark van den Oever eist in een video dat AgriNL zijn ‘onzalige plan’ binnen een week intrekt, en excuses maakt aan de Nederlandse boer. “Anders zullen wij eens een keer flink op komen toeren,” aldus Van den Oever in zijn videoboodschap. “Dan zullen we eerst in onze eigen sector eens orde op zaken gaan stellen. En dat zal zeer binnenkort gebeuren.”

Van den Oever vindt dat de partijen in AgriNL de grens overschrijden door een plan te lanceren dat gaat over herinrichting van agrarische gronden. Boerenbelangenorganisaties behartigen boerenbelangen, zo benadrukt hij. Farmers Defence Force doet een tegenvoorstel: dat de industrie zijn stikstofemissie gaat reduceren volgens de doelstellingen van Commissie Remkes, om percelen van industrie op te kopen om woningen te bouwen, en meer biodiversiteit op industrieterreinen te realiseren.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer