Agristo hanteert € 10 als ondergrens contractprijs

13-01 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De Belgische aardappelverwerker Agristo verlaagt de contractprijs voor levering af land met ruim € 1 naar € 10 per 100 kilo in leveringsweek 34.

Het prijsniveau voor lange bewaring blijft daarentegen ongewijzigd in verband met de hogere kosten die telers maken en de grotere risico’s die zij hebben. De contractprijzen voor oogst 2021 af land en droog uit de schuur dalen gemiddeld € 1. Dat betekent voor de vroege rassen een prijs van € 14,50 in week 29 aflopend tot € 10 in week 35. “Onze af-landprijzen lagen vorig jaar historisch hoog. En € 10 is volgens ons een psychologische grens waar we niet onder wilden duiken”, zegt Steven De Cuyper, agro-directeur van Agristo. De Agristo Group verwerkt jaarlijks 1,4 miljoen ton aardappelen.

Fontane en Innovator

De contractprijs voor Fontane ligt voor levering in september en oktober op € 10 per 100 kilo, waar voor oogst 2020 € 11 tot € 11,25 werd betaald. Voor Innovator is de contractprijs ook € 1 verlaagd in september en oktober naar € 11,50. In week 17 zakt de contractprijs voor Fontane en Innovator met 25 cent naar respectievelijk € 16,50 en € 18,25. De Cuyper: “We geloven in een langetermijnrelatie met telers. Daarom hebben we gekozen om prijzen voor de langbewaarders gelijk te houden, omdat daar meer risico is komen te liggen door het wegvallen van de kiemremmer CIPC.”

Twijfel van telers

De contractprijs van Markies, het ras dat komend seizoen wordt verwerkt vanaf week 12 (maart 2022), daalt 25 cent naar € 14,75. In de maand juni ligt de contractprijs van Markies op € 18,95, waar dat voor oogst 2020 € 19,75 is.

Pootgoedprijzen voor de grove maten worden verlaagd met € 1 per 100 kilo. Voor de kleine maatsortering is de pootgoedprijs met € 2 verlaagd voor oogst 2021. De Cuyper zag enige twijfel bij de telers over welke impact corona zou krijgen op het areaal, waardoor Agristo ervoor heeft gekozen om op tijd naar buiten te komen over de contracten.

Aardappelareaal kan mogelijk wel tot 5% krimpen in Noordwest-Europa

“Verschillende telers waren blij met deze duidelijkheid en aangenaam verrast, omdat ze lagere prijzen hadden verwacht.” De Cuyper gelooft dat het aardappelareaal mogelijk wel tot 5% kan krimpen in Noordwest-Europa. Dat blijkt volgens De Cuyper uit areaalwijzigingen van de afgelopen jaren. “De daadwerkelijke oogstopbrengsten zorgen voor veel meer wisselingen in de markt dan een procentuele verandering in het areaal. Ook houden we het volume aardappelen die we contracteren voor oogst 2021 gelijk. Dat sluit aan bij onze koers op stabiliteit. Nu we onze prijzen bekend hebben gemaakt, kunnen telers zelf kiezen of ze het areaal willen aanpassen. Dat is dan hun keuze.”

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.