Doorgaan naar artikel

Agritel rekent op lage tarweopbrengst in Oekraïne

Wintertarwe op een perceel in de buurt van de Oekraïnse hoofdstad Kyiv, 20 april 2023. De stand van het gewas is volgens Agritelin grote delen van het land redelijk goed. - Foto: ANP premium

Wintertarwe op een perceel in de buurt van de Oekraïnse hoofdstad Kyiv, 20 april 2023. De stand van het gewas is volgens Agritelin grote delen van het land redelijk goed. - Foto: ANP

De tarweopbrengsten in Oekraïne blijven dit jaar steken op 3,8 ton per hectare. Dat verwacht het Franse marktbureau Agritel op basis van gewasinspecties in april.

De stand van de wintertarwe in Oekraïne is volgens het markbureau in grote delen van het land redelijk goed. Toch houdt men vast aan een lage opbrengstverwachting die in lijn is met de vorige prognose van november vorig jaar. In een verklaring wijst het marktbureau op de stijgende productiekosten en onzekere weersomstandigheden in de komende maanden.

In 2022 haalde Oekraïne 4,12 ton tarwe van hectare

Vorig jaar oogstte Oekraïne gemiddeld 4,12 ton tarwe van een hectare. Volgens de prognose van Agritel valt de opbrengst dit jaar dus zo’n 8% lager uit dan in 2022. De opbrengsten die vorig jaar van het land kwamen, lagen vrijwel op het niveau van het 5-jarig gemiddelde. Zoals het er nu naar uitziet, dorsen de Oekraïense boeren dus minder tarwe van een hectare dan normaal.

De marktanalisten van Agritel hebben in vergelijking met november wel een hogere inschatting van het areaal. Zij mikken nu op een totale oppervlakte van 4,3 miljoen hectare tarwe, terwijl in november de verwachting was dat de teelt zou afnemen tot minder dan 4 miljoen hectare.

Het resultaat hiervan is dat de oogstverwachting met 1,3 miljoen ton naar boven wordt bijgesteld tot 16,34 miljoen ton. Dat is nog aanzienlijk minder dan de 20,5 miljoen ton die afgelopen jaar is geoogst. Het is daarmee ook de kleinste oogst sinds 2012-’13. Het marktbureau baseert de cijfers alleen op de tarwe die wordt geteeld in de regio’s die Oekraïne controleert.

Lees ook: Lagere prijzen zorgen mede voor vlotte uitvoer van EU-tarwe

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin